Kadir Kasirga: Måste se till löntagarnas rättigheter
Sekoiten Kadir Kasirga ser med största sannolikhet ut att bli invald i riksdagen. Där lovar han att driva löntagarnas intressen. Men det parlamentariska läget kommer att kräva kompromisser.
Så här dagen efter valet är läget oklart. Det är mycket jämnt mellan de rödgröna och Alliansen, med ett mandats övervikt för S, MP och V. Det gör regeringsbildningen till en delikat uppgift, särskilt med tanke på SD:s mandat som gör att inget block får egen majoritet.
Men Kadir Kasirga som står som nummer sju på Socialdemokraternas Stockholmslista tror att det kommer att gå bra.
– När det gäller Stockholm har det ju gått väldigt bra, med en ökning på två procentenheter sedan förra valet. Det gör förmodligen att vi får ett mandat till och nummer åtta är också Sekoit, så det är kul.
Den andra är Teres Lindberg, som redan sitter i riksdagen, men hade åkt ut om S inte ökat i Stockholm.
Svår regeringsbildning
Kadir Kasirga kan inte svara på hur nästa regeringen kommer att se ut. Men han tycker att den bör ledas av Socialdemokraterna.
– Det är klart att det är roligare att sitta i regeringsställning. Och Socialdemokraterna har ju under förra mandatperioden visat att det går att göra blocköverskridande överenskommelser, så det borde gå i fortsättningen också.
Från Socialdemokratiskt håll har det kommit närmanden till Centerpartiet och Liberalerna om att bilda en mittenregering. Det tror han kan vara en möjlig lösning, trots att partierna står långt ifrån varandra när det gäller arbetsmarknadspolitiken.
– Vi måste kunna gå utanför boxen. Politik handlar om att kompromissa, men det finns principer som vi inte kan avvika ifrån när det kommer till löntagarnas rättigheter, som Las och otrygga anställningar, säger Kadir Kasirga.
S förlorar till SD bland LO-väljare
Enligt SVT:s vallokalsundersökning, Valu, så går Sverigedemokraterna kraftigt framåt bland LO-väljarna, från 11 procent 2014 till 26 procent i år. Samtidigt backar Socialdemokraterna i samma grupp, från 51 procent 2014 till 38 procent 2018.
Hur ser du på det?
– Det är oroväckande att som många arbetare röstar på ett parti som inte tar vara på löntagarnas intressen. Men nu måste vi fördjupa oss i siffrorna, bryta ner och analysera dem för att se vilka slutsatser vi ska dra.
Vad tror du att det beror på?
– Jag tror att det till viss del att det handlar om rädsla. Men också att man genom att rösta på SD visar sitt missnöje med etablissemanget. Men, som sagt, vi måste titta närmare på det och se hur vi ska möta problemet.