Inget strejkslut i sikte
Seko och Almega träffades på söndagen för att försöka komma överens. Men även denna gång skildes parterna i oenighet.
Seko lämnade över ett förslag på hur man skulle kunna komma tillrätta med problemen med timanställningar och ofrivilliga deltider. Almega avvisade dessa och därmed fortsätter strejken.
– Vi hade förenklat våra krav. För det första en begränsning av timanställda till 40.000 årstimmar på Öresundstågen och för det andra att timanställda ska få fast anställning efter ett år. Almega sa nej, säger P O Fällman, branschansvarig ombudsman på Seko.
Förra året användes timanställda omkring 100.000 timmar, vilket Seko menar är alldeles för mycket.
Almega menar att man inte kan gå med på begränsningarna av principiella skäl, där principen är att det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet. Men det ger inte P O Fällman mycket för.
– Vi har andra avtal med Almega, till exempel ett färskt Skärgårdsavtal, där vi har mycket hårdare skrivningar. Så är det en princip verkar de inte värna den så hårt.
Det blev en utdragen väntan för Seko när de kom till Almega på söndagsförmiddagen för att överlämna kraven.
– Vi kom klockan elva och kvart över sex fick vi svar bestående av tre sidor krav som försvårar en lösning. Bland annat att de anställda ska tvingas ta semester mellan maj och september i stället för juni till augusti. Men även att de inte längre ska få vara lediga varannan helg och så vidare.
Almega har en annan syn på saken.
– Vi har lyssnat på Seko och lämnat konstruktiva förslag till hur vi kan avsluta strejken och få tågen att rulla igen. Seko valde tyvärr att avvisa förslagen. Nu är det upp till Seko att komma med nya förslag för att avsluta strejken säger Almegas förhandlingschef Beata Hammarskiöld i ett pressmeddelande.
P O Fällman å sin sida menar att det är en lögn.
– Vi ville ha ja eller nej och de sa nej. De försöker få det att låta som vi har avvisat deras förslag när det enda de kom med var tre sidor konstigheter som skulle försämra för de anställda.