Ett viktigt krav från Seko var att avtalet skulle kunna sägas upp årligen. Det kravet fick man igenom vilket innebär att om ett företag försöker försämra villkoren för de anställda så kan avtalet sägas upp och förhandlingar föras utan fredsplikt.

Frågan blev extra aktuell sedan SJ tog över Götalandståg. Sekos ordförande Janne Rudén säger att med avtalet som skrevs under ikväll kan man förhindra att nya arbetsgivare dumpar avtalsvillkoren.

– Nu har vi tillsammans med Almega tagit ansvar för den svenska modellen som bygger på starka kollektivavtal. I dagsläget kan ett byte av arbetsgivare få dramatiska konsekvenser för våra medlemmar i form av dumpade anställningsvillkor. Nu har vi äntligen hittat en lösning, säger Janne Rudén, förbundsordförande, SEKO.

Uppgörelsen innebär att avtalsvärdet är fullt ut bevarat för medlemmarna på Götalandståg.

Avtalet löper under tre år, från 1 april i år till 31 mars 2016. Löneutrymmet är 6,8 procent, men är uppsägningsbart varje år.

Löneökningar är 2,7 procent, 1,8 procent respektive 2,3 procent för det sista året

Dessutom inleds ett partsgemensamt arbete för att stärka det centrala avtalet med särskilt fokus på ”balansen av attraktiva arbets- och anställningsvillkor” för de anställda.

 

Vi återkommer under morgondagen med mer information om avtalet och med kommentarer.