Hemligt avtal skyddar Noun när Vattenfall skär ner
Inte nog med att Vattenfall förlorat många miljarder på Noun-affären. Nu visar det sig finnas ett hemligt avtal som skyddar den holländska verksamheten när Vattenfall säger upp personal, avslöjar Svenska dagbladet. Nu kräver Seko uppsägningsstopp i Sverige.
I mars meddelade Vattenfall att man kommer säga upp 2500 personer på grund av dålig ekonomi. Efter de nya uppgifterna går Seko nu ut och kräver uppsägningsstopp i Sverige tills Nuon-avtalet löpt ut 2017.
Jan Palmqvist, ordförande på Seko Vattenfall är mycket arg.
– Det är för djävligt på ren svenska. Vårt krav är att ingen får sägas upp så länge det avtalet gäller.
Att Vattenfall hemlighållit avtalet ser han som extremt provocerande.
– Inte ett ord på fyra år. De kan ju knappast hävda att de haft för mycket att göra så de inte hunnit tala om det för oss. Jag vill gå så långt som att kalla det en krigsförklaring mot facket, säger Jan Palmqvist.
Noun-affären är en orsak till Vattenfalls dåliga ekonomi. Och att den verksamheten skulle ha extra skydd vid neddragningarna gillas inte av Palmqvist.
– Det är så otroligt nonchalant att dölja så viktig information, att ett land är helt skyddat i neddragningstider.
Även på central nivå inom Seko upprörs man av detaljerna i det hemliga avtalet och man kräver alltså uppsägningsstopp i den svenska verksamheten.
– Det är helt oacceptabelt att våra medlemmar ska få betala priset för regeringens och ledningens tvivelaktiga affärer i Europa. Läget är nu ännu allvarligare när det även blivit känt att de fackliga organisationerna och de anställda förts bakom ljuset i frågor som direkt påverkar anställningsvillkoren. Vi kräver ett uppsägningsstopp inom Vattenfall som gäller under hela Nuonavtalets löptid, säger Seko ordförande Janne Rudén.
Men Vattenfall slår ifrån sig.
– Uppgifterna stämmer inte riktigt. Vi gick ut med personalneddragningarna på 2500 personer varav 500 i Holland, så de är inte alls undantagna, säger Robert Pletzin, pressekreterare på Vattenfall.
Stämmer inte uppgifterna i Svenska dagbladet eller har ni brutit mot avtalet med Noun?
– Jag kan inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till vårt pressutskick.
I utskicket finns inte svaret på den frågan. Däremot hävdar både vd Øystein Løseth och chefsjurist Anne Gynnerstedt att avtalet inte påverkar bolagets affärer.
– Alla beslut som rör driften i Nuon fattas helt och hållet på kommersiella grunder. Vattenfall är och vill vara en långsiktig och socialt ansvarstagande ägare av Nuon, säger Øystein Løseth.
Och Anne Gynnerstedt fyller på:
– Det är inte på något sätt ovanligt att en överenskommelse som denna ingås vid liknande företagsaffärer. Men det har inte hindrat Vattenfall från att fatta beslut på kommersiella grunder. Vi har bland annat reducerat personal på huvudkontoret i Nederländerna.
Enligt Vattenfall kommer antalet anställda i Tyskland minska med 1 500 vid slutet av 2014, 500 i Holland, 400 i Sverige och 50 på Vattenfalls övriga marknader.