Göran Persson dragplåster på seminarium
Göran Perssons bidrag till diskussionen blev just den om de sunda statsfinanserna som grunden för välfärdspolitiken och en väl fungerande arbetsmarknadspolitik.
Hans mer konkreta recept handlade om att satsa på utbildning, liknande Kunskapslyftet men på högskolenivå den här gången. Och han återkom till sina tankar om ett grönt folkhem. Ett viktigt sätt att skapa jobb är, enligt Göran Persson att investera i modern miljöteknik.
På seminariet fanns också den tidigare socialdemokratiska miljöministern Lena Sommestad, som för övrigt seglat upp som en av kandidaterna till partiledarposten.
Även hon lyfte fram klimatpolitiken som alternativ till den marknadsinriktade politik som förts under senare år och som inte fått ner arbetslösheten.
Hon kopplade ihop klimatpolitiken med nya jobb, men sa också att det förutsätter en fungerande välfärd,
– Det går inte att föra en klimatpolitik om inte samhället är jämlikt. Det kostar att förbättra miljön och om stora grupper är fattiga så kan de inte vara med och betala.
Och fattigare är det många som blir i dagens Sverige, det var seminariedeltagarna i det närmaste överens om, ekonomer såväl som fackliga företrädare.
Och fattigdom skapar inga nya jobb. Istället behövs utbildning, en bättre arbetsförmedling, rehabilitering värd namnet och anpassade arbeten för människor som slagits ut från arbetsmarknaden. Och, framhöll Kommunals chefsekonom Emma Lennartsson, heltidsjobb för kvinnorna.
Sekos ordförande Janne Rudén fick sista ordet;
– Människor ska vara trygga, inte rädda att bli fattiga. För att nå det krävs bättre försäkringar, men också att vi tar tillbaka det demokratiska inflytandet över samhällsnyttigheterna.