Gabriella Lavecchia: Lyft fram orättvisorna och bekämpa dem
Det fackliga engagemanget började på Televerket för mer än 30 år sedan. Idag har Gabriella Lavecchia lång erfarenhet av fackligt arbete och av Seko, som hon kallar mitt andra hem.
Några timmar efter att hon valdes till Sekos första kvinnliga förbundsordförande den 9 juni höll Gabriella Lavecchia sitt första tal där hon tackade alla de som arbetat och kämpat för att kvinnor ska få ta plats i facket.
–Det fanns en tid då man som kvinna var väldigt ensam som förhandlande ombudsman, i en klubbstyrelse, eller i en förhandlingsdelegation. Jag vet, jag har själv upplevt det, sa hon.
”Ensam är inte stark”
Även om mycket förändrats och kvinnors position stärkts är det i hög grad samma frågor som facket arbetar med, underströk hon i sitt tal.
Sådant som att medlemmarna ska kunna ta en vettig lunchpaus eller få inflytande över arbetstidsschemat.
–Min drivkraft nu är den samma som då: att lyfta fram orättvisorna i ljuset och bekämpa dem. Då som nu handlar det om rättvisa, jämlikhet och solidaritet.
–Ensam är inte stark men tillsammans får vi superkrafter.
Till skillnad från sin företrädare Valle Karlsson lade Gabriella Lavecchia inte så mycket tid och plats i sitt tal åt frågan om Las-avtalet. Hon uttryckte ingen besvikelse över LO:s agerande, men sa att det är Sekos medlemmar som får betala priset för många politiska beslut, som upphandling till lägsta pris, försämringar i välfärden och av pensionerna.
Vi ska leva som vi lär. Enkelt eller hur?
Hennes slutsats är att Seko därför måste fortsätta och fördjupa samarbetet med Socialdemokratin.
–Det kommer inte att vara någon annan än facket som ser till att sossarna behåller kontakten med verkligheten och inga andra som kommer att kämpa för att Socialdemokraterna håller fast vid sina värderingar, sa hon.
I sitt tal lyfte Gabriella Lavecchia också att de finns mycket för Seko som förbund att ta itu med de kommande åren. Inte minst att rekrytera fler medlemmar.
–Organisera, organisera, organisera, uppmanade hon ombuden.
För första gången på 25 år har Seko ett litet plus i antalet medlemmar. Något som den nya ordföranden tycket det är värt att glädjas åt, trots att en sannolik förklaring finns i den speciella situation som pandemin försatt hela samhället i.
Att få fler medlemmar är ett mål för den nya ordföranden, liksom att Seko ska vara medlemsnära och se till att det lokala fackliga arbetet fungerar.
Det fanns en tid då man som kvinna var väldigt ensam som förhandlande ombudsman, i en klubbstyrelse, eller i en förhandlingsdelegation. Jag vet, jag har själv upplevt det,
Men, poängterade Gabriella Lavecchia, det är lika viktigt att förbundet sköter sig på central nivå. Hon lyfte fram de ”fackliga skandalerna” som ett varnande exempel. Hon nämnde inga exempel men bara för några år sedan var Kommunal-skandalen på allas läppar och Kommunal gick inte skadeslös ur den. Förtroendevalda på hög nivå hade skott sig på medlemmarnas pengar och det ledde till att flera personer fick avgå.
Enligt Gabriella Lavecchia har Seko koll på sin ekonomi, har dragit in på förmåner och ändrat gamla vanor. Seko drar i handbromsen, som hon uttrycker det.
–Jag vet att det kan vara lite tråkigt, men det är nödvändigt. Vi ska leva som vi lär. Enkelt eller hur?
Cynisk bransch
Andra utmaningar för Seko som nya ordförande lyfte fram var strukturomvandling och digitalisering av arbetslivet. Och, inte minst. framväxten av nya branscher, de så kallade gig-företagen Områden där facken behöver samarbeta på ett nytt sätt.
–Gig-företagen är en cynisk bransch där anställda behandlas som skit på ren svenska. Där ett toalettbesök kan leda till att man får sparken. Där man snällt ska stå med mössan i handen och be chefen om lön. Där fackligt medlemskap betraktas som en ren krigshandling mot företaget.
Många av Sekos medlemmar brottas dagligen med hot och våld på sitt arbete. Tågpersonal, kriminalvården, vägarbetare är några. Gabriella Lavecchia efterlyste insatser från politiskt håll.
–Vi möts av total tystnad från regeringen. Det verkar som om politikerna blundar och hoppas att vi ska lugna ner oss. Mitt besked till regeringen är följande. Göm er inte. Gå från ord till handling. Vi kommer att jaga er med blåslampa tills ni gör något som förbättrar våra medlemmars arbetsmiljö.