”Gå på kvalitet i stället för lägsta pris”
Lägsta pris i stället för kvalitet gör livet farligare för väg- och spårarbetare. Ställ säkerhetskrav redan i upphandlingsfasen och utöka antalet arbetsplatskontroller. Det är några av rekommendationerna till Trafikverket i en rapport från VTI.
Nya regler och föreskrifter för arbete på väg började gälla i januari 2013, och på spårsidan tog man under 2011 fram ett antal åtgärder för att förbättra säkerheten. Forskare på Väg och transportforskningsinstitutet, VTI, har analyserat hur de nya regel verken har slagit igenom och hur de påverkat ansvarsfördelningen och personalens säkerhet.
– Resultaten visade att de vi talat med rent allmänt är positiva till det nya regelverket eftersom det innebär en större flexibilitet med större möjlighet att ta fram egna lösningar. Samtidigt visar studien att det kanske är just denna flexibilitet som resulterat i en otydlighet då det gäller roller och ansvar samt bristande rutiner, som i sin tur påverkat säkerheten negativt, säger Sonja Forward, forskare på VTI.
När det gäller upphandlingar menar VTI att förfrågningsunderlagen behöver ses över och kvalitetskraven bli mer specifika. Det bör vara kvalitet som avgör
vem som får uppdraget, istället för som idag, då man bara går på lägsta pris.
Ofta finns säkerhetstänket bara med i de så kallade rådsdokumenten, inte i kravdokumenten. Och enligt flera intervjuade i rapporten är det vanligt att det som står i rådsdokumenten inte kommer med. I stället väljer upp handlaren att endast ta med de minimikrav som finns i kravdokumentet.
En av de intervjuade i rapporten uttrycker det som att det är ”tjuvarnas marknad, de struntar i regelverket, de vill bara tjäna pengar”.
Men allt är inte Trakverkets fel. Bilister, framför allt yrkeschaufförer, visar liten hänsyn och kör ofta för snabbt förbi vägarbeten. Något som bekräftas av Sekos undersökning bland vägarbetarna.
Men i rapporten konstateras också att det även händer att vägarbetarna själva kör snabbt och vårdslöst inom arbetsplatsen.
–I studien framgick också att det finns en viss uppgivenhet gentemot bilister som de flesta aktörer uppfattar som nonchalanta. Resultaten visar att denna inställning kan bli en självuppfyllande profetia; eftersom vägarbetarna inte tror att bilisterna följer deras anvisningar lägger de mindre möda på att de själva ska göra på ett korrekt sätt. Risken är då stor att de trafikanter som vill göra rätt istället gör fel, säger Sonja Forward.