Frösö LVM-hem läggs ner
Kommunernas efterfrågan på LVM-platser har minskat kraftigt, främst av ekonomiska skäl.
– Det finns en risk för att vi måste lägga ner fler institutioner. Vi har en överkapacitet på 100 platser och vi vet inte om det räcker att ta bort de 19 platserna på Frösön, säger Robert Stenbom, chef för norra regionen inom Statens institutionsstyrelse, SiS.
Lars Gratias, klubbordförande för Seko är besviken:
– Vi kämpade, men fick ge oss. Inga av våra argument spelade någon roll. Vi ansåg att hänsyn måste tas till vår region, att det behövs jobb här uppe.
Det är kommunerna som köper platser för vård av missbrukare, enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM. Efterfrågan på vårdplatser har minskat under lång tid, men SiS noterade en särskilt kraftig nedgång vid årsskiftet 2008/09.
Förklaringen är sämre kommunal ekonomi och minskat statligt stöd till de kommuner som köper missbruksvård. Många kommuner har dessutom valt att bygga upp egen verksamhet med behandling i öppenvård, vilket i vissa fall ersätter vård på institution.
Effekten av att byta ut vård på institution för människor med svåra missbruksproblem mot öppenvård finns det ingen kunskap om.
– Det finns ingen individstatistik för öppenvården. Men vi vet att alla inte klarar att sluta med sitt missbruk i öppenvården, säger Ann-Britt Thulin, på individ och familjeenheten på Socialstyrelsen.
Hennes bedömning är att det framförallt är ekonomin som gjort att kommunerna köper färre vårdplatser för missbrukare. Behovet har inte minskat.
Att SiS väljer att lägga ner Frösö LVM-hem har att göra med att utbudet av platser är störst och beläggningen lägst i norra Sverige. Samt att hyresavtalet löper ut redan nästa år.
– Avvecklingskostnaden blir lägst för Frösön, säger Robert Stenbom.
Alla 53 anställda blir dock inte av med jobbet genast. Ett femtontal kommer att arbeta kvar i minst nio månader på Frösö:s tillnyktringsenhet som landstinget och kommunerna i Jämtland betalar för.
Tanken är att landstinget ska ta över tillnyktringsenheten och om det betecknas som verksamhetsövergång kan SiS-personalen följa med. SiS har bett landstinget utreda det.
– Vi har inte blivit uppsagda ännu och vi vet inte vilka som stannar på tillnyktringsenheten. Visst finns det en chans att landstinget tar över vår personal, säger Lars Gratias