Förhandlingarna för telekomavtalet har brutit samman
– Jag har aldrig mött en arbetsgivare som varit så långt ifrån den verklighet som våra medlemmar arbetar i som Almega. Läget är exceptionellt. Men kan verkligen prata om ”skilda världar”, säger Sekos ordförande Janne Rudén.
Efter sex veckors förhandlande står Seko och Almega mycket långt från varandra.
Igår fick Seko ett bud från Almega på ett treårigt avtal som totalt skulle ge på 7,7 procent.
– Vi fick deras bud sent, sent i förrgår kväll på mejl. Men jag sover inte med datorn i sängen. Vi hade kontakter med Almega vid lunchtid igår och meddelade att de skulle få vårt besked under eftermiddagen. Lite senare fick vi istället besked om att Almega kallat in de opartiska ordförandena, utan att invänta vårt svar. Det är ett väldigt konstigt sätt att driva förhandlingar på.
Almegas bud på 7,7 procent ligger avsevärt under det bud arbetsgivarna lagt inom industrin, som nu diskuterar ett avtal som inklusive ett pensionsavtal är värt 9,2 procent.
Seko, liksom övriga LO-familjen, har krävt ett ettårigt avtal på minst 825 kronor per månad, dock lägst 3,9 procent.
Det är inte bara lönenivåerna i stort som skiljer parterna. Frågan om höjda lägstalöner är också en stor stötesten. Dessutom kräver Almega att anpassningen till den nya arbetstidslagen ska läggas ut på de lokala parterna, istället för i ett centralt arbetstidsavtal. Något går ligger stick i stäv med Sekos krav om att stärka det centrala avtalet.
– Det ligger en djup avgrund mellan oss i arbetstidsfrågan, konstaterar Janne Rudén.
Dagens förhandlingar på telekomområdet, som omfattar cirka 15.000 av Sekos medlemmar, har ställts in. Seko väntar istället på att OPO ska ta kontakt med parterna.