– Vi ser det som en krigsförklaring, säger Anders Boman som är ordförande i företagsfacket.
Det är det svenska kapitalbolaget Altor som köper nätservicedelen av Flex. Verksamheten, som ursprungligen härrör från Telia, köptes i slutet av 2001.
Uppsägningen av avtalen är ett led i försäljningen. De lokala avtalen är omfattande inom Flextronics Network services och handlar om allt från ob-ersättning och beredskapsersättning, till ersättning vid läkarvård. Avtalet om övergångsbestämmelser i pensionsavtalet, som innebär att en del har möjlighet att gå i pension vid 6o års ålder, är också uppsagt.
– Vi är lindrigt sagt irriterade på hur Flextronics uppträder. Ska man agera så här så blir det en återgång till att de viktigaste frågorna regleras i centrala avtal istället för som nu då mycket sköts lokalt.
Det säger Sven-Olof Hellman, Sekos avtalssekreterare.
– Jag uppfattar det som om arbetsgivarna har ändrat attityd till avtalen. Först var det Teracom och sedan Flextronics som sa upp avtalen. Det tycks vara en trend som Almega satt igång.
Den nya ägaren Altor har för avsikt att slå samman Flextronics Networks services med det norska Telavie som tidigare hette Bravida Telecom, och har i 8oo anställda.
Efter sammanslagningen kommer det nya företaget att ha nästan 10.000 anställda i 18 länder.
anita.fors@seko.se