Färre fasta jobb för vägarbetare
Det ligger utöver den säsongsvariation som branschen alltid har och ses som allvarligt av fackligt aktiva inom Seko.
Att anställda med årsarbetstidsavtal sägs upp betecknas som ett uttryck för lågkonjunkturen.
En rundringning som Sekotidningen gjort bland klubbar och avdelningar ger en något splittrad bild av arbetsmarknadsläget i väg och anläggning.
De stora företagen oroar sig över kommunernas ekonomiska situation och förväntar sig färre beställningar därifrån. När de väl dyker upp är det ofta med mycket kort varsel.
Många mindre företag tar det säkra före det osäkra och varslar för säkerhets skull. Det betyder att en hel del varsel inte blir verklighet.
Antalet varsel skiljer sig åt över landet, även inom de stora företagen. Skanska har exempelvis mycket jobb i västra Sverige och lite i norr. I Stockholm är det hyfsat inom Skanska, men fler varsel än vanligt i andra företag.
Ronnie Bergmark, ombudsman för privata väg och anläggning tycker att varslen ökat betydligt under hösten. Å andra sidan är han optimistisk inför våren.
– Det känns som vi har det lite skakigt, säger Moody Israelsson på företagsfacket vid Svevia. Det satsas visserligen på infrastruktur, men orderingången är inte lysande.
Moody Israelsson sammanfattar den allmänna inställningen bland dem som Sekotidningen talat med. Något fler har varslats jämfört med förra året. Å andra sidan var 2008 ett ovanligt bra år. De flesta tror dessutom att jobben kommer till våren, om än i något mindre omfattning.
– Det är flera stora projekt på gång, E4 utanför Sundsvall exempelvis. Det är värt fyra miljarder och attraktivt. Skanska har lagt anbud men vi vet inte ännu hur det går, säger Per-Erik Eriksson, företagsfacket vid Skanska.
Värmland, Örebro och norra Norrland verkar vara undantagna från varsel utöver det vanliga.
– Det är ingen skillnad mot normalt, säger Per-Åke Persson, ombudsman på Sekos avdelning Västra Svealand.