Fängelseblockad efter mordförsök
Franska fängelser har blockerats av personalen under de senaste dagarna. I förra veckan överfölls tre kriminalvårdare av en terroristdömd intern. Ett regelrätt attentat, enligt facket som nu kräver tryggare arbetsförhållanden.
Kriminalvårdarna i Frankrike har ingen strejkrätt. Ändå har de lyckats blockera in- och utgångarna vid 141 av landets totalt 189 anstalter.
– Lediga kollegor avlöser varandra, berättar Wilfried Fonck ledare inom facket UFAP-UNSA Justice.
Han är vice generalsekreterare inom det största facket för fängelsepersonalen, UFAP-UNSA Justice, som tillsammans med två andra fack står bakom proteströrelsen som inleddes måndag morgon.
Den utlösande faktorn var ett överfall i ett fängelse i norra Frankrike i förra veckan.
I Vendin-le-Vieil finns en högsäkerhetsavdelning, som snart ska ta emot en av landets mest berömda fångar, den enda överlevande terroristen som deltog i attentaten i Paris i november 2015.
Överfallet gjordes av en 51-årig man som sitter inne på livstid för att ha planerat en attack mot en synagoga i Tunisien 2002.
Han hade kallat på vakterna för att få ringa ett telefonsamtal, men angrep dem istället med en sax och ett rakblad. Ingen av dem skadades allvarligt.
– Men det handlade om ett regelrätt attentatsförsök. Mannen har nu också åtalats för mordförsök med relation till terrorism, säger Wilfried Fonck.
Frankrike har drygt 500 interner som har dömts för samröre med terrorism.
Deras behandling i fängelserna är föremål för en ständig debatt.
På sex av landets anstalter finns specialavdelningar där interner med terroristsympatier genomgår en bedömning. Efter fyra månader slussas de vidare till andra avdelningar.
– Vi vill att de placeras på personaltäta specialavdelningar under hela strafftiden, säger Wilfried Fonck.
Men situationen i fängelserna är också explosiv på grund av en kraftig överbeläggning. Vissa anstalter har dubbelt så många interner som de är byggda för.
– Den enda vi hinner idag är att övervaka. Vi har ingen möjlighet att bidra till att internerna kan integreras i samhället efter fullgånget straff, säger Wilfried Fonck, och förklarar att han drömmer om mindre fängelser, där det finns en möjlighet att hjälpa internerna och deras familjer.
Facken har presenterat en lista över kraven bakom proteströrelsen. Förutom kravet på specialavdelningar för de ”radikala” internerna, handlar de bland annat om nyanställningar, och ökade möjligheter att kunna genomföra kroppsvisiteringar och andra säkerhetsåtgärder.
Presidenten Emmanuel Macron lovade redan på måndagen att presentera en ny plan för bättre fångvård.
– Men än så länge har vi inte fått tillräckliga svar på våra krav för att avbryta blockaderna, säger Wilfried Fonck.
Sedan konflikten inleddes i måndags har ett nytt överfall inträffat. Sex kriminalvårdare skadades under en kroppsvisitering av en intern dömd för mord. Tre av dem fick föras till sjukhus.