EU-ja till upphandlad järnväg
EU-parlamentet röstade ja till den så kallade marknadspelaren i fjärde järnvägspaketet. Det innebär att det i princip blir obligatorisk att upphandla kollektiv järnvägstrafik. Seko och de övriga europeiska facken är kritiska.
Det klubbade förslaget innebär att EU-normen för offentliga järnvägsavtal blir konkurrensutsatta anbudsförfaranden. De europeiska järnvägsfacken har manifesterat utanför parlamentet för att påverka ledamöterna att rösta nej, men förgäves.
Enligt P-O Fällman, ombudsman på Seko kommer förslaget innebära att det blir sämre för såväl anställda som trafikanter och att det blir dyrare för skattebetalarna.
– Det är tragiskt att man nu tvingar på hela EU detta som vi haft i Sverige och England i många år. Erfarenheten är ju att kostnaderna skenar samtidigt som kvaliteten försämras på järnvägen med marknadslösningar.
För de anställdas del innebär upphandlingsförfarandet en ständig oro för om man får behålla jobbet om en annan entreprenör tar över. Dessutom finns stora risker för avtalsdumpning, enligt P-O Fällman.
– Hade man infört ett skydd för de anställda vid verksamhetsövergång hade det varit bättre. Som det är nu skyddar man bara företagen och marknaden, inte de anställda och deras villkor.
För Sveriges del innebär inte dagens beslut i parlamentet någon större skillnad då den svenska marknaden sedan några år redan är öppen för konkurrens. Men det är en erfarenhet P-O Fällman velat vara utan.
– Vi har levt i den här verkligheten i flera år och Seko har ju sett hur multinationella transportbolag försöker försämra villkoren för de anställda i nästan varje upphandling. Vi måste hela tiden vara vaksamma så inte våra kollektivavtal urholkas.
Jens Nilsson är socialdemokratisk parlamentsledamot och sitter i transportutskottet. I utskottet röstade han ja till förslaget, men när det kom till omröstning i parlamentet hade han ändrat sig och röstade nej.
– Vi hade en diskussion i partigruppen i går kväll och kom fram till att vi skulle gå på Europafackens linje och rösta nej. Vi försökte stoppa det här eftersom man i många länder har svårt att hantera det här. Tyvärr räckte det inte.
Varför röstade du ja i utskottet?
– För att jag anser att vi klarar av att hantera de här frågorna i Sverige. Men i många andra länder gör man inte det. Så i solidaritet med arbetare i Europa så röstade vi nej i slutomröstningen.
Seko tycker inte att Sverige klarar det så bra. Till exempel när det gäller skydd vid verksamhethetsövergång?
– Jag håller med, och tycker att kommuner och landsting har skött upphandlingar djävligt dåligt. Där måste de bli bättre och då tror jag att den nya upphandlingslagen kommer hjälpa till. I parlamentet hade vi tidigare majoritet för att lägga till skydd vid verksamhetsövergång, men rådet (EU-ländernas stats- och regeringschefer) sa nej.