Allt färre använder sig av Eniros tjänster via telefon och allt fler hämtar information på Eniros webbplats. Med den motiveringen lägger företaget ner verksamheten i Gällivare, Stockholm och Kalmar.
Seko har reserverat sig mot beslutet, eftersom man tycker att företaget tar i för hårt.
–Jag förstår att något måste göras, men jag hade inte förväntat mig en så drastisk nedskärning, säger Christine Sundström, ordförande i företagsfacket.
I samband med uppsägningarna presenteras ett stödpaket där alla uppsagda erbjuds jobb på någon av de nio orter där Eniro blir kvar. Flytten betalas av arbetsgivaren som också ger ett resebidrag på 3000 kronor i månaden under ett år. I paketet ingår även förstärkt uppsägningslön och ett erbjudande till samtliga anställda att gå upp på heltid.
Eniro vill bli av med fasta kostnader, därför använder man inte osthyveln för att skära lite, men på fler orter. Orsaken till att just Gällivare, Stockholm och Kalmar läggs ner har sin grund i en värdering som gjorts av de olika orterna och där man sett på bland annat kostnader, strategiskt läge och tillgång till timanställda.