Dom i Frankrike asfalt ger cancer
Han hade jobbat på vägar i Alperna i över 20 år. Slutet blev tufft för Fransisco José Serrano Andrade. Hudcancern hade spridit sig till skallbenet och han avled 2008. Men han ville att hans död skulle tjäna till någonting, och bad sin fru att kontakta en advokat.
Häromdagen uttalade sig en fransk domstol om Fransiscos fall.
Enligt domen finns det ett samband mellan cancern och den asfalt, som Fransisco lade ut i decennier. Företaget Eurovia, som ingår i koncernen Vinci, hade inte erbjudit ett tillräckligt skydd och ska betala skadestånd på två miljoner kronor till den avlidne vägarbetarens familj.
Domstolen grundar bland annat sitt uttalande på två franska experter, varav den ene är den professor i hudsjukdomar och som vårdade Fransisco.
Arbetsgivaren hävdar dock att det inte finns några vetenskapliga bevis för att asfaltångor kan orsaka cancer och att det är strålning från solen som ligger bakom sjukdomen. De har överklagat domen.
Detta får familjens advokat, Jean-Jacques Rinck, att se rött.
– Arbetsgivaren borde istället använda sina resurser för att förbättra skyddet för de anställda. Arbetarna fick bara ett par handskar och en skärmmössa!
Han säger att många liknande processer är att vänta i framtiden. Omkring 100 000 fransmän jobbar regelbundet med asfaltprodukter.
– Mycket av det som används i vägbeläggningar är giftiga restprodukter från raffinaderier i kombination med ett stort antal kemikalier. Att den här frågan inte har väckt större rabalder tidigare beror på att många vägarbetare är invandrare. Det utnyttjas, säger advokaten.
Hos facket CGT:s byggfederation säger man också att det aldrig har gjorts någon kartläggning av vad som händer med vägarbetarnas hälsa.
– Många återvänder till sina hemländer. Men den här domen är verkligen ett avstamp för en förbättring av asfaltarbetarnas arbetsvillkor, säger René Defroment i CGT.
Idag finns det varken några uttalade regler för vilken skyddsutrustning som ska användas eller gränsvärden vid arbete med asfalt. Inte heller i Sverige.
– Ämnet är oerhört komplext eftersom asfalt kan bestå av i stort sett vad som helst. Man använder inte längre stenkolstjära som kan vara cancerframkallande. Men nu återanvänder man ju ofta gamla vägbeläggningar, säger Marianne Walding, kemist hos Arbetsmiljöverket.
Hon säger att det finns många frågetecken på området, men att Arbetsmiljöverket nästa år ska ge ut en skrift om just asfaltrök.
Björn-Inge Björnberg, ombudsman på Seko säger att han inte känner till vilken typ av asfalt man använder i Frankrike och vill därför inte uttala sig. Men han betonar vikten av att skydda sig mot solen.
Anna Trenning-Himmelsbach, frilansjournalist Frankrike