Det är morgonrusning vid Skurubron i utkanten av Stockholm. Arbetslaget lägger det första lagret asfalt. De har varit med länge i branschen och definitivt tröttnat på att stega upp till arbetsförmedlingen varje vinter.
Kampviljan är stark. Alla är ense: Årsarbetstiden är värd att slåss för.
– Det är bra att det händer något nu, säger Christer Jönsson. De har förhandlat om årsarbetstid i flera år och det är dags för en lösning.
– Företaget vill ha årsarbetstid, gubbarna vill ha det, facket vill ha det. Det är bara Sveriges Byggindustrier (BI) som säger nej, säger Rolf Edlycke, ombudsman vid Seko Stockholm väg och anläggning.
Ingen i arbetslaget är under femtio år. Tre av dem långpendlar och bor i husvagn under veckorna. Och så ser det ut på många arbetsplatser inom asfaltbranschen.
– Det är ju inte precis ett plus att vara arbetslös fyra månader om året om du ska locka ungdomar till branschen, säger Rolf Edlycke.
Anläggningsjobbet följer årstiderna. En bit in på senhösten dimper permitteringslappen ner och strax innan jul går killarna hem.
– Det blir jävligare och jävligare att gå till arbetsförmedlingen för varje år. De ifrågasätter om vi ska få stämpla och nu med de nya a-kassereglerna blir vi tvingade att ta vilket jobb som helst, var som helst i landet, säger Kenneth Gustavsson.