Behandlingshem får hård kritik i Sis-rapport
Frösö, som är ett behandlingshem för bland annat missbrukare med våldsbenägenhet och psykiska problem, har länge dragits med svårigheter. För en månad sedan rymde en av de intagna med hjälp av en sjuksköterska som var anställd på hemmet. Tidigare i år dog en klient inne på institutionen av en överdos. Troligtvis var det dessa båda händelser som föranledde Sis inspektörer att göra en oanmäld tillsyn av Frösön i mitten av april.
– Hade inspektionen gjorts en månad senare kanske resultatet sett annorlunda ut, säger Tuula Liedholm som är institutionschef. Sedan ett år tillbaka arbetar vi med nya strukturer och tydligare arbetsfördelning och just nu är vi mitt emellan två olika arbetssätt.
Den avdelning som fått den största kritiken är en avdelning med splittrad verksamhet, det är en intagningsavdelning samtidigt som där också finns en tillnyktrings- och avgiftningsenhet. Miljön är allt annat än lugn.
Tuula Liedholm menar att på ett sådant ställe är det mycket som ska stämma innan förändringsarbetet kan komma igång.
Kjell Midbjer som arbetar som behandlingsassistent på den hårdast kritiserade avdelningen, och som också är skyddsombud, tycker att personalen pekats ut.
– Ledningen gömmer sig bakom oss. Mycket i rapporten stämmer inte. Verksamheten här har efter olika incidenter stramats åt och det är ledningens beslut, inte personalens. När man låser in folk och det blir hårdare regler då jäser det över till slut.
En sak som Sis kritiserar är att det görs kroppsvisiteringar och att urinprov tas regelmässigt trots att detta bara ska ske när misstanke om droger finns. Enligt rapporten råder det ”ett klimat på avdelningen där personalen utnyttjar sin makt på ett fullständigt oacceptabelt sätt”.
– Det är inte vi i personalen som hittat på att vi alltid ska göra kroppsvisiteringar och ta urinprov, det är ett direktiv från ledningen, säger Kjell Midbjer.
– Så var det under en period, håller Tuula Liedholm med. Annars ska urinprov tas när misstanke föreligger. Men det är faktiskt så att misstanken finns väldigt ofta. Vi är nog bara dåliga på att motivera det inför klienterna och på att dokumentera det.
– Redan tidigare har vi haft många långtidssjukskrivningar, säger Kjell Midbjer. Vi har under 1,5 års tid bett om att få handledning för personalen, men inget har hänt.
Tuula Liedholm säger att ledningen bedömt att det, med de begränsade resurser man har, varit viktigare att prioritera basutbildning för alla istället för handledning.
– Nu är det viktigaste ett arbeta med rättssäkerheten. Efter kritiken är det lättare att se var problemen finns.
Senast den 27 juni ska institutionen redovisa hur bristerna i verksamheten rättats till.
På måndag håller samtliga fackförbund på Frösön presskonferens.
Fotnot: Sis = Statens institutionsstyrelse
Lvm = Lag om vård av missbrukare i vissa fall