Budgivare i skärgårdstrafiken misstänkt för bedrägeri
Det brittiska serviceföretaget Serco, i samarbete med Strömma turism och sjöfart, är med och bjuder på trafiken i Stockholms skärgård. Serco är nu misstänkt för att ha lurat brittiska staten på mångmiljonbelopp.
Omkring 50 miljoner pund (en dryg halvmiljard) misstänks Serco och dess konkurrent, bevakningsföretaget G4S, ha lurat den brittiska staten på.
Bolagen är bland annat inblandade i övervakningen av brottslingar dömda till elektronisk fotboja. Enligt bedrägerimisstankarna har de tagit betalt för övervakning av folk som avlidit, blivit av med fotbojan för att de skickats i fängelse och sådana som aldrig fått fotboja över huvud taget.
Både bolagen har slängts ut från nya upphandlingar i Storbritannien så länge utredningen pågår.
Serco, som är ett av Storbritanniens största företag, har ett stort antal kontrakt med brittiska staten, men även med andra länder. Bland annat driver man ett antal privata fängelser och har flera kontrakt inom försvaret, men även inom transportsektorn med tåg, spårvagnar och färjor.
Tillsammans med rederiet Strömma turism och sjöfart har man lagt ett bud på att ta över den landstingsdrivna trafiken i Stockholms skärgård samt Djurgårdsfärjorna från april nästa år.
Chris Hayman, vd för Serco group, beklagar, men menar att det handlar om ett fåtal anställda som på eget bevåg ägnat sig åt felrapportering.
– Den överväldigande majoriteten av vårt folk arbetar hårt varje dag för att leverera viktiga samhällsfunktioner och delar min syn på allvaret i det inträffade, säger han i en kommentar.
Enligt lagen om offentlig upphandling leder vissa typer av brott till att anbudsgivaren utesluts, till exempel om man mutar någon tjänsteman. Vid andra typer av brott kan företaget uteslutas, men då är det upp till upphandlaren att bestämma det.
Andrea Sundstrand är doktor i offentlig rätt vid Stockholms universitet. Hon menar att det i det här fallet snarare fråga om den senare typen av brottslighet – om Serco över huvud taget döms.
– Så länge det bara rör sig om misstankar kan man inte utesluta någon. Då skulle man ju kunna anklaga sin konkurrent för vad som helst. Men om det blir en dom i det här
fallet så handlar det om brott i yrkesutövningen och då kan landstinget utesluta dem om man vill. Men om företaget kan visa att man tar tag i problemet och genomför förändringar kan man låta dem vara kvar, säger Andrea Sundstrand.
Sekotidningen har sökt Strömma turism och sjöfart för en kommentar kring deras samarbete med det bedrägerimisstänkta bolaget.