Bättre a-kassa för deltidare och förtroendevalda
Regeringen och vänsterpartiet har kommit överens om att utöka tiden som en deltidsarbetslös ska kunna få a-kassa, från 75 dagar idag till 60 veckor från 2017. Samtidigt kommer fackligt arbete kvalificera för ersättning från a-kassan.
Alliansregeringen stramade 2008 åt villkoren för deltidsarbetslösa som stämplade upp till heltid. Antalet dagar begränsades då till 75 under en ersättningsperiod. Nu är alltså regeringen och vänsterpartiet överens om att tillåta deltidsstämpling under 60 veckor.
Det innebär för en som arbetar deltid att ersättning betalas ut under 150 dagar, alltså dubbelt så många som idag.
– Det här är en viktig feministisk reform som kommer att förbättra villkoren för många deltidsarbetande kvinnor, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson.
Reformen beräknas kosta 100 miljoner årligen och finansieringen kommer att redovisas i höstbudgeten som presenteras den 20 september.
Enligt tidningen Arbetet har Vänsterpartiet också drivit igenom att fackligt och politiskt förtroendevalda ska ha rätt till a-kassa, vilket de inte har idag.
– Grundtanken är att förtroendeuppdrag ska räknas in i både arbetsvillkor och det som grundlägger a-kassebeloppet, men exakt hur detaljerna ser ut får vi återkomma med i samband med budgeten, säger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet till Arbetet.
Regeringen konstaterar också att alltför många arbetslösa står utanför arbetslöshetsförsäkringen. Det pågår därför en utredning inom Regeringskansliet för att identifiera vilka som i dag står utan skydd vid arbetslöshet och hur regelverket kring arbetslöshetsförsäkringen bör vara utformat för att komma tillrätta med problemet. Enligt plan ska ett förslag lämnas under 2017.