Avtal klart med EFA
Seko och EFA har kommit överens om ett nytt avtal för energibranschen. Avtalet är ettårigt och ger 2,2 procent, varav 0,2 till extra pensionsavsättningar. Dessutom ska restid nu räknas som arbetstid.
Omkring 2200 medlemmar omfattas av avtalet med EFA, som är arbetsgivarorganisation för de privata företagen i energibranschen.
– Jag är nöjd. Det är ett sundhetstecken att vi lyckats lösa det här så lugnt och smidigt som vi gjort. Det är tack vara att vi haft en så kunnig och stabil förhandlingsdelegation skulle jag vilja påstå, säger Christer Carlsson, förhandlande ombudsman på Seko
När det gäller löneökningar håller man sig till märket på 2,2 procent, varav 0,2 går till extra pensionsavsättningar. Men enligt Christer Carlsson är det inte riktigt som den omstridda flexpensionen.
– Det är ingen öronmärkt pensionsavsättning. Det är en allmän förstärkning av så vi är uppe i sex procent nu. Sedan kan man börja plocka ut redan vid 55 om man vill och kommer överens med arbetsgivaren.
Avtalet innehåller ingen individgaranti men däremot en åtgärdsgaranti om någon medarbetare får mindre än 327 kronor i löneökning.
Seko har också fått in i avtalet att restid ska räknas som arbetstid, både när det gäller betalning och arbetstidsmått.
– Det är jag mycket nöjd med. Nu får man betalt från det att man åker från stationeringen till att man kommer dit arbetet ska utföras.
Även förbättrade skrivningar om elektronisk övervakning, arbetsmiljöfrågor, entreprenörskedjor och entreprenörsbyten ingår i det nya avtalet.
– När det gäller entreprenörskedjor testar vi en lite mjukare väg. En arbetsgrupp ska ta fram material om vad man ska tänka på när man tar in underentreprenörer, framförallt när det gäller arbetsmiljö.
Enligt Christer Carlsson har Seko inte gått med på några försämringar, men ett tag var förhandlingsklimatet infekterat.
– De slängde in några frågor på slutet som var rätt jobbiga, där de var inne och kladdade på en del saker i avtalet. Rätt tunga frågor att förhandla om i elfte timmen men vi lyckades mota bort dem.
För energibranschen återstår nu två avtal, ett med KFS och ett med Pacta.
– KFS träffar vi på fredag och Pacta den 3 maj. Och vi hoppas väl bli klara då, men det får man se, säger Christer Carlsson.