Avdrag för fackavgift återinförs
Vänsterpartiet och regeringen har i budgetförhandlingarna kommit överens om att återinföra avdragsrätt för fackföreningsavgiften från och med juli 2018. Dessutom avskaffas en karensdag i a-kassan.
Alliansregeringen avskaffade rätten att dra av fackavgiften i deklarationen 2007. Nu är den alltså på väg tillbaka, om riksdagen släpper igenom höstbudgeten.
– Vänsterpartiet har arbetat för att återinföra avdragsrätten för medlemsavgiften i fackföreningar sedan den avskaffades av alliansregeringen för tio år sedan. För många innebär avdragsrätten skillnaden mellan att stå utanför facket och att gå med. Vår förhoppning är att fler nu ska ha råd att betala sin medlemsavgift och på så vis stärka den fackliga organisationsgraden, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.
Avdraget sker i form av en skattereduktion med 25 procent av den sammanlagda medlemsavgiften som betalats in på ett år, förutsatt att avgiften uppgår till minst 400 kronor per år.
En Sekomedlem med 20 000 kronor i månadslön kommer då få tillbaka cirka 1100 kronor per år. Tjänar man 26 000 och uppåt blir summan cirka 1300.
– En glädjande nyhet som gör det billigare att vara medlem i facket. Idag har arbetsgivarna möjlighet att göra avdrag för delar av arbetsgivarorganisationernas medlemsavgift. Denna möjlighet saknar arbetstagarna. Det nu aviserade förslaget är en facklig seger som kan leda till att fler ha råd att vara medlem i ett fackförbund, säger Sekos ordförande Valle Karlsson i en kommentar.
Reformen kostar cirka 1,33 miljarder 2018, och därefter 2,67 miljarder kronor per år från och med 2019.
Samtidigt som avdragsrätt för fackföreningsavgift införs, avskaffas en karensdag i a-kassan. Antalet karensdagar minskar därmed från sju till sex. En reform som beräknas kosta 30 miljoner kronor från juli 2018 och därefter 60 miljoner kronor per år med start 2019.