Återhämtning minskar riskerna
Diabetes, bröstcancer och försämrat minne är några av riskerna med nattarbete. Men allt är inte nattsvart.
Får man tid till återhämtning och om man sköter sig i övrigt behöver nattarbete inte vara så farligt.
Torbjörn Åkerstedt är professor vid Stressforskningsinstitutet som hör till Stockholms universitet. Enligt honom är gruppen som enbart arbetar natt för liten för att man ska kunna dra några säkra vetenskapliga slutsatser om vad det innebär.
Däremot vet man mer om dem med roterande schema där nattskift ingår. Där visar det sig att det är just nätterna som ställer till det.
Sådana scheman innebär förhöjda risker för hjärt- och kärlsjukdomar, bröstcancer och mag- och tarmbesvär. Man kan också drabbas av fetma, särskilt runt magen, högt blodtryck, förhöjda blodfettsnivåer och höga blodsockernivåer som kan leda till diabetes.
Men det finns inget som tyder på att det skulle vara skadligare att bara arbeta nattskift än att jobba på roterande schema där nattarbete ingår.
– Och om det finns en valfrihet att bara arbeta natt blir de negativa effekterna lindrigare än om man är tvingad till det i ett roterande schema, säger Torbjörn Åkerstedt.
Det finns såklart också individuella skillnader. Man kan till exempel se att yngre oftare kan klara av nattskift bra och sova 6–7 timmar på dagen efter arbetet. Äldre skiftarbetare tycker ofta att det är jobbigare att arbeta natt och har svårare att sova på dagen efter nattarbete. Däremot klarar äldre ofta av tidiga morgonskift bra.
– Många yngre brukar vara förtjusta i permanent natt då det ofta är bättre betalt och ger mer ledighet. Och de klarar av det bättre eftersom en 20-åring kan ha en närapå normal sömnperiod efter nattarbete. En 60-åring däremot har betydligt svårare med återhämtningen.
Och det är inte bara kroppen som tar stryk. Även psyket påverkas negativt av nattarbete.
– Man får lite sämre minne, men det går tillbaka om man slutar arbeta natt. Trötthet kan också leda till nedstämdhet men det finns inga övertygande bevis för att nattarbete skulle leda till depression, säger Torbjörn Åkerstedt.
När det gäller schemaläggning finns det bättre och sämre typer av nattarbete. Ju tidigare ett nattpass slutar, desto bättre.
– Kan man komma i säng vid femtiden så kan man få en ganska normal sömn. Då är det mycket värre att börja väldigt tidigt för det är mycket svårare att kompensera den sömnen.
Det har också betydelse hur många och långa nattpass man har i rad och hur mycket ledigt man har därefter.
– Det finns en stark trend mot så långa nattpass som möjligt för att få fler lediga dagar. Och om det inte är för många pass i rad, eller om det är ett väldigt tungt arbete, så är det bättre. För det är de lediga dagarna som ger återhämtning. Så det är bättre med tre fyra långa pass och sedan en längre ledighet än fem kortare nätter och bara två dagar ledigt.
Permanent nattarbete inverkar också på familjeliv och umgänge.
– Man blir ju lite udda. Det är en social underkultur, men en del gillar det. Det kan vara lite lugnare och mer stillsamt på natten och ofta slipper man ha så många chefer över sig, och det uppskattas av vissa.