Det är det sedan tidigare aviserade besparningsprogrammet på fem miljarder kronor som VD Lars Nyberg nu omsatt i hur många anställda som ska bort från företaget.
Enligt programmet ska personalstyrkan minskas med 2.900 anställda i Sverige och Finland. Av dessa är det två tredjedelar som ska bort Sverige.
– Styrelsen har fallit till föga för analytikers, riskkapitalister och andra stora ägares förväntningar på häftiga sparprogram. Nu ska hyenorna få mat, säger Elof Isaksson som reserverat sig mot styrelsens beslut.
Han anser inte att det är möjligt att spara 5 miljarder och anser inte heller att det finns utrymme för så kraftiga personalminskningar som styrelsen beslutat om.
Under de senaste tolv åren har Telia konstant minskat sin personalstyrka och för närvarande rullar ett omställningsprogram som löper året ut. Idag finns cirka 10.000 anställda i den svenska delen av Teliasonera.
Anledning till besparingarna sägs vara att bolaget måste effektivisera för att kunna investera i mobil– och ip-baserade tjänster. Det beror på allt fler abonnenter väljer bort den fasta telefonin för andra lösningar.
Sekos förbundsordförande Janne Rudén är också mycket kritisk till beslutet i Teliasoneras styrelse.
– Jag tycker det är oansvarigt. Det finns ett ord som beskriver det här väldigt bra och det är kvartalskapitalism, säger han.
Sparprogrammet kommer att genomföras under 2008 och 2009 med tyngdpunkten i år. Samtidigt redovisade företaget en vinst på 20 miljarder efter skatt för 2007.