Stora risker med svaga skyddsombud
Ska skyddsombuden hålla sig på mattan nu med ny regering?
Sverigedemokraterna vill skrota de regionala skyddsombuden helt
Med en politik som går långt till höger värnas näringslivet framför arbetstagares rättigheter och fackliga rättigheter. Sverigedemokraterna vill skrota de regionala skyddsombuden helt. En genomgång i tidningen Arbetet visar också att alla partierna i Kristerssons lag vill försvaga kopplingen mellan fack och skyddsombud.
Men är det så farligt om skyddsombuden inte utses av facken? ”Jag brukar säga att om de inte är med i facket får de hålla sig på mattan och bara ställa tandlösa krav”, säger docent Maria Steinberg till Arbetet och sågar Kristerssonlagets idéer.
Den ordning vi har nu har en lång historia. Det är hundra år sedan riksdagen klubbade en lag om arbetarskydd.
Arbetstagarna fick 1912 rätt att utse egna representanter som var med när arbetsmiljön skulle inspekteras – skyddsombuden blev verklighet.
Genom Saltsjöbadsavtalet 1938, då den svenska modellen formades, fick skyddsombuden en tydligare koppling till fackförbunden.
nu verkar det klia i fingrarna att klämma åt facken och koppla loss skyddsombuden.
Den svenska modellen brukar ses som en framgångsfaktor. Även på högersidan av politiken, när det passar. Men nu verkar det klia i fingrarna att klämma åt facken och koppla loss skyddsombuden.
Tandlösa krav från svaga skyddsombud kommer inte att förbättra arbetsmiljön
Tandlösa krav från svaga skyddsombud kommer inte att förbättra arbetsmiljön. Svaga skyddsombud är inte lösningen på någonting, i synnerhet inte den tuffa arbetsmiljö som många av Sekos medlemmar jobbar i.
Problemen kan sannerligen bli fler i arbetsmarknadspolitiken den närmaste tiden.
Förändringarna i arbetsrätten tvingades fram av bland andra Liberalerna. Arbetsmarknadens parter förhandlade under tryck fram att det blir lättare att säga upp folk, men också schysstare villkor för den som vidareutbildar sig. Både socker och salt, för att använda ett uttryck i tiden.
Men knappt hann förändringen träda i kraft förrän nya regeringen, med Johan Pehrson (L) som arbetsmarknadsminister, ville ändra salthalten. Nu ska de ”skruva lite” på reglerna för omställningsstudiestöd. Det är illa om politiker bara hedrar den svenska modellen när det passar dem.