Stoppa snokandet
Livet igenom är vi kollade övervakade och registrerade och vår integritet naggas allt mer i kanten. Årets avtalsrörelse kan innebära en liten förändring.
Under min anställning på en mineralullsfabrik hade jag förutom ständig klåda, en arbetskamrat som ådrog sig arbetsledarens ogillande. När kamraten gick på toaletten brukade han göra det två gånger efter varandra, ena gången för det ena behovet och den andra gången för det andra. Arbetsledaren var rätt sur och muttrade något om att det f-n inte borde vara möjligt.
Med tanke på arbetets innehåll och kroppens funktion kan jag säga att jag förstod dem båda.
Det är när jag läser reportaget om övervakning på arbetsplatserna som minnena från Minwool i Katrineholm dyker upp. På Arlanda postterminal nöjer sig inte cheferna med att muttra i mungipan, där har anställda helt enkelt nekats kortare pauser för toalettbesök.
Visst, arbetsgivaren köper mitt arbete men inte var det väl tänkt att ämnesomsättningen skulle ingå i priset. Både arbetstidslagen och sunda förnuftet är tydliga på den punkten, man får ta paus för personliga behov.
Alla som någon gång hindrats att gå på toaletten eller blivit ifrågasatta efteråt, ombedes höra av sig till Sekotidningen så kan vi göra en liten lista över arbetsgivare som sätter sig upp mot naturen.
Under årets avtalsrörelse kommer Seko att driva kravet att reglerna om övervakning och kontroll av anställda ska stramas upp och att det ska göras via centrala och lokala kollektivavtal.
Nu är allt tillåtet som inte i lag är förbjudet, och det är inte mycket, närmare bestämt är det bara Personuppgiftslagen, Pul, som påbjuder att viss formalia följs när det gäller personliga uppgifter.
Det räcker inte i en situation där arbetsgivarnas lust att övervaka växer i takt med möjligheten att faktiskt göra det. Och möjligheterna växer i takt med den snabba teknikutvecklingen.
På Arlanda postterminal handlar det om övervakningskameror, möjlighet till slumpvisa utpasseringskontroller, att väktare kan kontrollera de anställdas mobiltelefoner och möjlighet till prestationskontroller på individnivå. En del beroende på att mycket värdepost passerar terminalen och bland de anställda är meningarna delade.
På telebutikerna finns kameror som ser vad kunderna gör. Nu vill Teliasonera ha kameror på andra sidan disken. Kundsamtal spelas in, knapptryckningar på datorn registreras. Ibland spelas samtal upp i storgrupp, i utbildningssyfte.
Under vissa omständigheter kan dessutom arbetsgivare kolla din mail och vilka webbsidor du besöker under arbetstid.
Allt är för din egen och företagets trygghet sägs det. Och så är det absolut i vissa fall. Men det tycks som om personlig integritet passar allt sämre i arbetslivet. Därför är det mycket viktigt att frågan regleras i avtal och att vi som anställda – och som medborgare – får inflytande över den.