Nu börjar valrörelsen
När Socialdemokraterna sneglar åt höger minskar väljarstödet. Partiet måste tänka på sina rötter
Vad vilja socialdemokraterna?” Frågan ställde August Palm i ett tal för snart 140 år sedan. Den som genomlevt Socialdemokraternas något vingliga resa genom årets valrörelse kanske snarare ställer sig frågan ”Vad är det Socialdemokraterna icke vilja?”
Först var det hårdare tag, det var stopp för ”svängdörrar in i Sverige” och statsministerns ord att här i Sverige tar vi varandra i hand, minsann. Allt detta medan de S-märkta opinionssiffrorna föll, vilket var helt rimligt.
Men så, lagom till sommaren, bytte partiet taktik, eller sannolikt var det så att de fullföljde sin taktik. Man lämnade flörten med högerpopulismen och försöken att ragga väljare på den kanten. I stället tog Socialdemokraterna
fram visionerna och den socialdemokratiska politiken. Och givetvis blev opinionsundersökningarna en gladare läsning.
Lärdomen av detta borde vara självklar, sossar är bäst på sossepolitik och den politiken har ett starkare stöd bland partiets väljare än politiken som blickar högerut.
I skrivande stund finns ingen ny regering på plats. Men när ni läser, är förmodligen regeringsbildningen överstökad. Och det innebär inte bara att nya ministrar har intagit sina skrivbord, det betyder också startskottet för två valrörelser.
Den första gäller valet till EU-parlamentet i maj nästa år och det är viktigt, alldeles oavsett vad man tycker om EU. Den andra valrörelsen gäller riksdagsvalet 11 september 2022. För det är ju nu politiken grundläggs som påverkar valresultatet om fyra år.
I det sammanhanget kan det vara värt att påminna sig om lärdomen från senaste valrörelsen och fråga om en politik mer mot mitten är den bästa vägen för Socialdemokraterna de kommande fyra åren, eller om den driver ännu fler väljare in den högerpopulistiska famnen?
Max Gustafssons tecknade kommentar här ovan visar vad som händer när allt gått fel och Socialdemokraterna struntar i sina rötter. Men även om vi inte är i sista rutan än, finns det skäl att fundera över i vilken ruta vi befinner oss.
Hur besvarade August Palm frågan i inledningen? Jo, så här: ”Upphäfande av den enskilda eganderätten till jord, grufvor, skogar, samfärdsmedel, fabriker …”
Hans efterträdare vill reglera avregleringen.