De anställda betalar priset
Arbetslösheten ökar, även i Sekos branscher. Cirka 7000 personer är öppet arbetslösa eller går i olika program med aktivitetsstöd. Det innebär en arbetslöshet på 8,1 procent för Sekos medlemmar.
Regeringen anser att höga ersättningar är en av orsakerna till arbetslösheten. Alltså har man försämrat för de arbetslösa. De arbetslösa som tvingas att gå hemma för 10 000 kronor i månaden efter skatt, håller sannolikt inte med om att de och deras familj har det oförtjänt bra och att de därför väljer att vara hemma istället för att lönearbeta.
TCO håller inte heller med. De har nyligen gjort en utredning som visar att en höjning av a-kassan inte ger högre arbetslöshet. Dessutom börjar även småpartierna i regeringen att vara för en höjning av taket i a-kassan. Det är bara de som kallar ”det nya arbetarpartiet”, Moderaterna, som anser att de arbetslösa behöver lite ekonomisk piska för att få arbetslust.
Eller som statsminister Reinfeldt sa vid det ekonomiska toppmötet i Davos. ”Jag säger inte att jag vill ha en större andel låglönejobb, för det låter inte så trevligt.”
Där socialdemokraterna tidigare satsade på produktiva jobb så satsar nu den borgerliga regeringen stora skattepengar på att skapa en marknad för ickeproduktiva låglönejobb.
I USA finns de vars arbete är att sträcka fram handdukar och tvål på restaurangtoaletterna, det skulle väl kunna hyfsa arbetslöshetssiffrorna även i Sverige.
Många arbetslösa kommer från företag som förlorat en upphandling och där den nya utföraren inte tagit över de anställda. Om det i lagens mening handlar om en verksamhetsövergång följer de anställda med, annars inte. På våra temasidor i nummer 1 2013 berättar vi om flera fall där anställda blivit av med jobbet efter en upphandling.
Den aktuella lagen kom till på 70-talet när arbetsmarknaden var en helt annan och mer stabil, utan ideliga byten av entreprenörer. Johann Mulder, en av Sveriges främsta experter på arbetsrätt hävdar att tolkningen av lagen går stick i stäv med utvecklingen på arbetsmarknaden.
Alldeles oavsett vilka effekter som systemet med upphandling har i övrigt, så är det uppenbart så att de anställda betalar priset, genom en återkommande risk för arbetslöshet. Det är oanständigt att i det läget inte ha en lagstiftning som speglar hur det faktiskt ser ut på arbetsmarknaden.
Kurt Junesjö, tidigare arbetsrättsjurist på LO-TCO rättskydd tror inte att lagstiftarna är intresserade. Han anser att facken måste börja driva frågan förhandlingsvägen. Ta tillvara den fackliga kraften – medlemmarna, det är hans lösning.