Han vill ge killar styrkan att stå upp för sig själva
Som sexualupplysare för tonårskillar har Inti Chavez Perez en mission. Han vill ge killarna styrka att stå emot manlighetsnormen, ge dem kraft att stå upp för sig själva, att ifrågasätta killrollen. Och därmed visa sig själva respekt.
Han menar att det är nyckeln till ett mer jämställt samhälle, där den sexism och de sexuella trakasserier som visat sig under metoo på allvar kan minska.
–Tyvärr ser vi hur sexismen åter ökar i styrka. Nationalismen växer, aborträtten är hotad, till och med i Sverige förs diskussioner om den. Om vi ska vända trenden måste vi jobba med våra värderingar och tonårskillar är oerhört viktiga, säger han.
Även den mest jämställde man kan bära på sexistiska värderingar, utan att veta om det, menar Inti.
–Det kan poppa upp genom små sexistiska skämt eller när alkohol kommer in i bilden och spärrarna släpper. Då är det tonåringen som ger sig till känna.
Bok om sex för killar
När jag träffade Inti Chavez Perez för första gången var han själv en ung kille som sökte svar på vad manlighetsnormen gör med männen. Vi läste kursen ”Män och maskuliniteter” på Stockholms universitet för att på olika sätt fördjupa våra kunskaper.
Vi blev båda lite klokare och medan jag fortsatte med journalistiken, gick Inti författar- och sexualupplysarvägen.
Han ville skriva en bok om sex för tonårskillar, en motsvarighet till ”Fittstim”, som skrevs för tjejer och som han läste under sin högstadietid.
–Det fanns ingenting motsvarande att läsa för killar. Jag letade och letade men hittade inget, säger han.
I dag har han skrivit boken han själv saknade – ”Respekt” heter den. En bok som tar upp det mesta som tonårskillar vill veta om kärlek och sex. Här finns konkreta beskrivningar av hur killar och tjejer ser ut och vad som händer när man har olika former av sex. Allt är okej, så länge det sker av fri vilja, samtyckestanken i den svenska lagstiftningen är genomgående.
Svårt att vara kille
Här finns också avsnitt med intervjuer med killar som berättar hur det är att vara kille och vad killrollen kan leda till.
Det senare leder ofta till ett otroligt lidande, menar Inti Chavez Perez.
–Många killar gör sig sämre än de är och mår dåligt.
Syftet med boken är att ge killar styrka att vara sig själva, och inte minst säga nej när det som förväntas av dem inte känns okej.
Bokens titel ”Respekt” sammanfattar hur Inti Chavez Perez vill att killar ska behandla sig själva och andra.
Och den fungerar. En del killar säger ”äntligen en vuxen som tar reda på hur det är att vara kille”.
–Att jag lyckas beror på att jag i många år rest runt och träffat massor av killar, lyssnat på deras berättelser och lagt samman mina erfarenheter.
Killar i grupp kan bete sig kränkande
”Respekt” bygger på iakttagelser som Inti gjort under sina besök i skolor, vid intervjuer och samtal med killar och deras omgivning.
–Det är en kluven känsla, säger han. När jag träffar killarna en och en är de schyssta, fina och jag har lätt att tycka om dem.
–När jag träffar dom i grupp är de ofta helt annorlunda, de kan bete sig kränkande, trakassera, tafsa, kalla tjejer för horor. I grund och botten handlar det om att normalisera olika former av våld, säger han.
Frågan han ställt sig är hur en så bra kille kan vara en sådan stereotyp när han är med sina killkompisar.
Svaret är att många killar låtsas vara en sämre kille än de är, för att passa in i normen, i killrollen, säger Inti.
–De fostras av sina jämnåriga, vuxna och av samhället till att dominera, imponera och ta risker. Det här normaliserar våld i olika former eftersom dominans kräver att någon utövar makt, säger han.
Även de som utsätts för dominansen, framför allt tjejerna, vänjer sig vid att det är så det ska vara, att det är normalt. På så sätt förstärks killarna ytterligare i sin roll.
–Tonårskillar imiterar varandra och jämnårigas reaktioner och synpunkter är helt avgörande. En klapp på axeln från en kille med hög status är oerhört viktigt.
Det här lägger grunden till den sexism som i sin tur förklarar att det är så vanligt med sexuella trakasserier, inte minst i arbetslivet, menar Inti.
–Mycket av det som kommit upp till ytan i och med #metoo har sin förklaring i tonårskillens fostran, anser Inti Chavez Perez.
–Hur föräldrar beter sig och vad de säger, betyder mycket, liksom kompisar och även kompisars föräldrar, säger han,
Tips till föräldrar
Han har många tips till föräldrar hur de kan hjälpa sina killar att må bra och komma ur eller slippa fastna i en dålig killroll.
–Föräldrar ska vara öppna och tillåtande, visa sin kärlek.
Inti Chavez Perez är övertygad om att det bland annat krävs en förändring av tonårskillarnas fostran för att vi ska få ett mer jämställt samhället
–Det finns en myt som säger att Sverige är världens mest jämställda land och att vi inte behöver göra så mycket för att det ska fortsätta vara så, säger Inti.
Efter metoo är det dags att ta nästa steg, menar Inti. På många arbetsplatser är en viktig uppgift att sätta tydliga gränser för vad man får och inte får göra.
–Alla vet inte var gränsen går, om inte ledningen gör det tydligt. Det kan vara svårt och känsligt om det visar sig att en av cheferna gått över gränsen.
I mötet med tonårskillarna har Inti upptäckt att de behöver övertygas om att samhället ännu inte är jämställt och att tjejer och killar inte har samma ställning i samhället. Han har testat olika sätt att illustrera skillnaderna och till sist kommit fram till att det bästa sättet är att använda naturvetenskapliga fakta och jämföra med skolans biologiböcker.
Han brukar ta ett specifikt exempel från biologiböckerna. Trots att det finns färsk kunskap om hur tjejers könsorgan ser ut, inte berättar det, utan förmedlar gammal kunskap. Det som brukar förvåna killarna mest är att kvinnans känsligast organ, klitoris, beskrivs som ett knappnålshuvud, trots att man nu vet att det är betydligt större.
Det har fungerat som en väckarklocka för många killar att det dels dröjde fram till för tio år sedan innan någon tog reda på hur det förhåller sig, dels inte syns i läroböckerna.
–Jag brukar förklara att det beror på kvinnans underordnade ställning.
Tre tips från Init Chavez Perez
Inti Chavez Perez
Namn: Inti Chavez Perez
Ålder: 34 år
Yrke: Sexualupplysare
Bor: I östra Göteborg
Aktuell med: Boken ”Respekt – en sexbok för killar” ges ut i 14 länder i år och nästa år. Han ska i samarbete med HBT-Socialdemokraterna genomföra ledarskapsutbildningar inom LO.