Anki Martinsson håller en kamera och tar en selfie eller filmar sig själv samtidigt som hon balanserar kepsar på huvudet. Hon står mellan två lantbruksbyggnader.

Det är en av de första riktigt varma försommardagarna när vi besöker den idylliska Björkarpsgården utanför Ljungbyhed i Skåne. Vi tar oss fram till gården via långa grusvägar kantade av stora åkermarker och bokskogar ackompanjerat av fågelkvitter och solsken.

Väl framme möter Anki Martinsson upp i dörren med ett stort leende. Hon är klädd i Postnords blå arbetsuniform och har en mobil kamerautrustning i handen. Attiraljer till två av hennes fyra roller visar det sig. Bakom henne skymtar jakttiken Piggie med viftande svans redo att hälsa.

180 hektar stort lantbruk

– Det ni ser runt omkring er är ett 180 hektar stort lantbruk med skogs- och spannmålsodling som ägs av min sambo Markus. Han arbetar heltid som områdeschef på ett skogsbolag och övrig tid på gården, medan jag sköter trädgårdsarbetet, säger hon och visar oss runt på den nästintill pedanta ordningen både i och utanför ladorna.

Anki Martinsson är inflyttad skånebo sedan 1997, men är ursprungligen från Västergötland. Att flytten gick till just Skåne var hennes stora intresse för hästar.

På den tiden fick du femtonhundra kronor i månaden. Man skulle vara tacksam och se det som en hobby.

Anki Martinsson om sitt första hästjobb

– Redan när jag var 13 år började jag jobba i ett stall. Jag flyttade till Starby utanför Ängelholm och började jobba på ett större stall, där jag var i fem år. Det blev dock för mycket jobb. På den tiden fick du femtonhundra kronor i månaden. Man skulle vara tacksam och se det som en hobby.

Började på Poståkeriet

Anki Martinsson träffade snart en kille och det visade sig att han jobbade på Poståkeriet i Helsingborg. Hon var arbetslös och hennes dåvarande pojkvän föreslog att hon skulle ringa och kolla om de inte hade något jobb som skulle passa henne.

– Jag fick svar direkt att det inte fanns något för mig, men efter två timmar ringde de igen och sade att de fanns en tjänst som reklamutdelare. Där och då, år 2004, började min bana inom Postnord.

Anki Martinsson poserar i Postnord-uniform framför en stenmur.
Anik Martinsson kombinerar arbetet som brevbärare med jobb hemma på ägorna.

Anki och Markus har tillsammans varit verksamma på Björkarpsgården i fyra år nu.

De fick kontakt på nätet och första mötet är en riktig solskenshistoria.

– Jag kollade snabbt upp var han bodde på min postrunda. När vi träffade för första gången fick jag åka med i hans traktor och sedan dess bor jag här.

Hattrick i roller

Vi har nu avklarat två roller Anki Martinsson har i sitt liv, förutom rollen som tonårsmamma och sambo. Den tredje rollen är som träningsinstruktör och licensierad kostrådgivare.

– Det började med att jag startade ett Instagramkonto med träningsreels. Jag gjorde korta filmer där jag motiverade till träning.

Det visade sig även att jag gillar att filma och redigera och att komma på idéer.

Anki Martinsson om hur karriären som influencer började

Hon har nu ett träningspass i veckan där hon instruerar pensionärer i träning.

– Det visade sig även att jag gillar att filma och redigera och att komma på idéer och sådant, säger hon.

Rikskändisar på sociala medier

Det för oss vidare till rollen som influencer. Anki och hennes sambo Markus har på kort tid blivit rikskändisar med sina klipp från livet på Björkarpsgården, där de driver med både könsroller och bondelivet och de förutfattade meningar som följer. Hur hinner hon med allt kan man fråga sig.

– Jag känner nästan som att jag har semester när jag är brevbärare, men brinner man för något finns det alltid tid över, skrattar hon.

Anki Martinsson sitter vid köksbordet i blå Postnord-jacka och skriver på en bärbar dator. En kamera på ett stativ är placerad framför den bärbara datorn.
Anki Martinssons klipp har fått flera miljoner visningar på sociala medier.

En av deras mest kända klipp är när paret ska gå på restaurang. Markus vill bara åka till Biltema för att inhandla verktyg först. Anki, som är uppklädd och redo för en mysig kväll står och väntar utanför kassan, då Markus frågar vilken sorts korv hon vill ha från butikens kafeteria …

– Jag tror att den blev så känd för att den är så igenkännande, säger hon.

Pinsamt för barnen

Den och många andra klipp från deras lantliv har hittills fått flera miljoner visningar på de fyra sociala medier de har konton på: Instagram, Tiktok, Facebook och Youtube.

För det mesta så tycker de att det är skoj och kan till och med vara stolta. Men de vill absolut inte att jag berättar att jag är deras mamma.

Anki Martinsson om barnens reaktion på influencer-framgångarna

Anki Martinsson har två tonårsbarn som inte alltid tycker att det är så roligt att deras mamma är influencer.

– För det mesta så tycker de att det är skoj och kan till och med vara stolta. Men de vill absolut inte att jag berättar att jag är deras mamma, säger hon med en grimas.

– De i skolan vet inte, och ibland så säger kompisar att de ska kolla på roliga klipp på oss, då vill mina barn bara vill dö, ha ha.

Fördomar om bönder

Syftet med filmerna om livet på en gård är enligt Anki Martinsson att lära ut. Att lära människor till mindre fördomar om framför allt bönder.

Anki Martinsson bär hörselskydd och använder en grästrimmer för att klippa gräs.
Anki Martinsson sköter trädgårdsarbetet hemma på gården.

– Många tror ofta att bönder lever ett gott liv på bidrag, men de kämpar enormt mycket. Jag vill att man ska ta till sig kunskap och samtidigt få sig ett skratt, menar hon.

– Jag fick ett mejl i morse av en kille. Han hade ADHD och blev mobbad i skolan och han sa att vi betydde jättemycket för honom, det värmer.

Vem sköter traktorerna?

Att de blivit mer än lokala kändisar fick paret erfara när de bestämde sig för att åka till Helsingborg för lite egentid.

Jag vill fortsätta att få folk att skratta och att få dem att bli mer intresserade av livet på landet.

Anki Martinsson om framtiden

–Vi tog in på ett hotell och gick ner i baren för att ta en drink. Genast fick vi frågan från en gäst som undrade vem som sköter traktorerna när vi inte är hemma. Det är såklart jätteskoj, men samtidigt läskigt emellanåt för man får hela tiden tänka på vad man gör. Även när jag är ute på mina postrundor får jag glada tillrop från folk som följer oss.

– Jag trivs verkligen bra i alla mina roller. Jag vill fortsätta att få folk att skratta och att få dem att bli mer intresserade av livet på landet, säger Anki Martinsson.