Tillit ger trivsel
Den som känner arbetsglädje tar mer ansvar och sköter sina arbetsuppgifter bättre.
– Högt i tak, gemenskap och att man alltid kan lita på varandra gör det roligt att arbeta här, säger
Magnus Lundgren, tekniker på G 4 S och hans kollegor håller med.
Det är måndagsmorgon. Magnus Lundgren hejar glatt när regionchefen Johnny Wendel säger
god morgon med ett leende när han kommer in med sin dalmatiner Mimmi i släptåg.
Det här är G 4 S teknikdel i södra Sverige. Arbetet går ut på att installera och serva larm hos företag.
Folk strömmar in i mötesrummet. En ovanlig syn eftersom teknikerna oftast är ute på uppdrag. Men varannan vecka träffas
alla: regionchefen, administratörer, projektledare, tekniker och säljare.
Några dricker kaffe, andra slurpar på Red Bull. Glada skratt och smågnabb men full koncentration när chefen Johnny Wendel
visar ritningen till nya lokalerna dit gänget snart flyttar.
En kille kommer med invändningar kring omklädningsrummen och Johnny lyssnar. Han har själv börjat sin bana som elektriker och vet vad teknikerna gör när de är ute på fältet.
Samtliga tekniker är män mellan 20 och 65 år, några har jobbat länge, andra är nykomlingar.
På frågan om chefen Johnny Wendel aktivt ser till att folk trivs säger han att han försöker förmedla allas lika värde; att de har
olika roller men är där av samma orsak och drar mot samma mål.
– Det är viktigt att alla känner sig delaktiga i beslut som tas. Och personal som trivs är gladare, positivare och presterar bättre.
Efter mötet kör teknikerna Magnus Lundgren och Johnny Schiöll till Malmö konsthall för att testa det nyinstallerade larmsystemet. Ett objekt i säkerhetsklass tre. Högst är fyra.
Det är dags att se om allt fungerar som det ska: kolla att vibrationsdetektorn löser ut sig när man gör ett vibrationsprov, att
rörelsedetektorerna gör det de ska och att överfallslarmen fungerar. Och att allt är rätt kopplat och kodat till rätt åtgärd om något händer.
Med larmbibeln i hand, med all info om larmsystemet, hjälps de åt att checka av installationen. Kablage, kopplingar, koder. Men allra först slår Johnny en signal till SOS Alarm och anger sin kod och ber dem att nonchalera larmen som kommer att dugga in tätt.
Magnus har arbetat på G 4 S i sex och ett halvt år och stortrivs.
– Man jobbar under eget ansvar. För det mesta ensam men vi har tät kontakt med varandra. Kör man fast så ringer man en
kollega, så är det bara. Man vet ju att man får hjälp när det behövs, säger Magnus.
– Magnus är expert på kameror och då är det honom jag ringer om jag håller på med kamerajobb.
Johnny läser manualen, Magnus kollar kopplingar. Det syns att de trivs tillsammans.
Teknikerna får jobben via mejl i telefonen och ofta åker man direkt på jobb hemifrån. Men även om arbetsgänget är spritt för vinden under dagen ses alla som kan på en särskild restaurant i centrala Malmö under lunchen.
– Det är alltid minst fem sex stycken som dyker upp, berättar Magnus. Jo, det är bra skoj. Man hinner äta och snacka och ses utan massa krångel, säger han och koncentrerar sig på kopplingsschemat.
Fem tips från coachen
Så här kan du boosta arbetsglädje:
1 Ge en uppriktig komplimang till en arbetskamrat.
2 Våga ha roligt! Risken är att man uppfattas som oseriös men strunt i det. Dela inte upp dig i ett roligt fritidsjag och tråkigt jobbjag.
3 Gör något oväntat. Bjud på gröt till fredagsfikat eller något annat som bryter cementerade rutiner.
4 Rör på dig så mycket det går. Move your ass and your mind will follow.
5 Var rädd om glädjespridarna som finns på nästan alla jobb. De är värdefulla, både rent ekonomiskt och socialt, även om de inte presterar max hela tiden.
Lid inte, byt jobb
Arbetsglädje – hur funkar det? Samuel West, psykolog och forskare inom organisationspsykologi vid Lunds universitet, reder ut begreppen. Han har skrivit boken ”Konsten att vara kåt på jobbet” som handlar om just arbetsglädje.
Vilka ingredienser brukar finnas när folk trivs?
– Jobbet måste vara meningsfullt. Att man får feedback på det man gör, lär sig nya saker, hamnar i nya situationer, träffar nya människor. Ett sätt att hitta arbetsglädjen är att våga testa nya grepp och lära sig nya saker.
– Uppskattning är viktigt. Både mellan jobbarkompisar, från chefen och till chefen. Och det räcker inte med två gånger om året – beröm är gratis så bara ös på. Jag kan inte tänka mig att det finns en arbetsplats som är kreativ och fylld av arbetsglädje utan att medarbetarna får feedback.
– En annan sak som är viktig är att arbetsplatsen är social. Att människor pratar med varandra och att man känner till hur den andra har det. Släpp den stela jobbmasken och var dig själv, är mitt råd.
Vad vinner man på det?
– När folk trivs minskar sjukfrånvaron, produktiviteten ökar och kreativiteten flödar. Man känner sig trygg och vågar helt enkelt tänka utanför boxen.
Vad ska man göra om allt är pest med jobbig chef, sura arbetskompisar och noll energi?
– Byt jobb! Livet är för kort för att vantrivas. Du kan ju testa att ta upp det med chefen, men om det inte går så dra. Det är faktiskt inget livsdrama att sluta på en arbetsplats även om många tror det. Gå inte och lid, gör något åt det istället.