– I år tog jag ut fyra veckors semester på sommaren och var tillsammans med familjen – det är viktigt för mig, säger Jeff Pritchard som arbetar som tågtekniker på Mantena.
I den ultramoderna tågverkstaden i Helsingborg träffar vi Jeff och hans kollegor på kvällsskiftet – Krister Lundberg och Daniel Whistleton – och pratar semester.
I somras tog Jeff ut det mesta i ett svep, medan Krister och Daniel har delat upp sina semesterveckor i år.
– Jag och min fru var över i USA i två veckor på våren och reste runt. Sedan tog jag ut en vecka i början av sommaren och två veckor i mitten. Då strosade jag runt, badade, och pysslade med huset hemma i Ängelholm. Jag kan varva ner ganska bra, men visst är det skillnad om man har fyra fem veckor i ett svep, mot att dela upp det, säger Krister Lundberg.
Alla tre tar ut strödagar då och då. Jeff jagar och Daniel tävlar med terrängjeep. Han var nyligen med sin sambo i Linköping på en förlängd helg.
– Hon testade att köra jeep i skogen och tyckte det var kul.
För Jeff är umgänge med familjen prio ett.
– Jag skulle kunna vara hemmafru, säger han med ett skratt. Jag älskar att vara med barnen som är 3 och 6 år, lära dem saker och se dem växa upp. Men när de blir lite större kanske jag och min fru måste ta en vecka var ensamma med barnen så att de får längre sommarlov.
– I somras var vi hemma under semestern förutom en vecka i England. Jag sparar lite strödagar och tar ut när det behövs. Vårt yngsta barn är gravt hörselskadat och vi går på teckenspråkskurs och då brukar jag ta ut en semesterdag.
Skulle ni klara er utan semester? Alla tre skrattar högt och skakar på huvudet.
– Jag skulle kunna leva utan jobb men inte utan ledighet, säger Jeff. Och lägger till att han stortrivs på jobbet. En bra arbetsgivare, schysta lokaler och bra arbetskamrater. Tågen tas in var fjärde vecka för genomgång.
– Det mesta är förebyggande arbete men självklart gör vi reparationer också, säger Daniel.
Han tog två veckors sommarsemester – en vecka i Grekland och en vecka hos sin pappas släkt i Dalarna. Och en tredje vecka i september då han åkte med sin pappa, faster och farmor till Tyskland.
Alla tre stänger av jobbet helt när de är lediga – inga mejlkollar eller mobiler.
– Nej det skulle jag aldrig göra, då är man ju på helspänn hela tiden, säger Krister Lundgren.
Hur känns sista dagen innan jobbet börjar igen?
– Ångest. Man sitter där och käkar en pizza och surar men så fort man är här är man igång igen, säger Krister.
Har ni några tips till en ensam person som lever för jobbet och hatar att vara ledig?
– Åk på en resa med andra människor – aktivera dig, säger Krister och de andra håller med.
– Faran med semester är ju att man aldrig kommer hem igen, säger australiensaren Jeff med ett skratt. Han åkte på en tripp till England och träffade sitt livs kärlek och hamnade i Sverige.
Gör vad du vill
Hur ska man tänka smartast kring sin ledighet? Vi frågade Samuel West, psykolog och forskare vid Lunds universitet.
– De allra festa trivs med att vara lediga, men absolut inte alla. Mitt råd är att dela upp semestern så blir det inte så laddat och dessutom får man flera lediga perioder.
Behöver man inte två tre veckor för att gå ner i varv?
– Det där är en ren myt. Man får lära sig koppla av i vardagen lite mer. Det är inte särskilt smart att jobba järnet hela året och sedan pusta ut under fem sex veckor. Kroppen och själen mår bättre av att saxa arbete och återhämtning.
Hur gör du själv?
– Jag delar upp semestern. Jag tycker om att arbeta på sommaren eftersom man kan ta vara på den trots att man jobbar. Sedan kan man ta en vecka på våren eller hösten och åka bort om man vill och kan.
Varför ökar skilsmässorna efter semestern?
– Haha – för att man tvingats umgås med varandra så klart. När livet är fyllt med jobb, ungar som ska skjutsas och allt går på rutin behöver man ju inte tänka. När man är ledig märks skavankerna i ett förhållande på ett annat sätt.
Vad har du för råd till den som är ensam och får ångest av tanken på att vara ledig?
– Att söka sig till ett socialt sammanhang. Gå med i en hjälporganisation, hjälp andra, gå ut med gamla, vad som helst som gör att du tappar fokus på din ensamhet.
Ska man slappa eller röra på sig under semestern?
– Både och. Men man kan inte slappna av fysiskt om man inte slappnar av psykiskt. Ett vinnande koncept är att prioritera psykiskt återhämtning men också röra på kroppen under semestern.
Måste semestern innehålla massa upplevelser?
– Nej, det där är en fälla. Gör det DU vill. Vill du se på tv i tre veckor – gör det. Vill du paddla kajak nerför en fors – go for it. Pressen på att man ska ha den ultimata upplevelsen är stark. Stå emot det!
Har semestern blivit kravfylld?
– Ja, det är inte längre en fristad, utan en social fasad att visa upp. Renovera torp, windsurfa på Hawaii, tälta i Sarek. Helst så originellt och underligt som möjligt.
Är det inte förståeligt att folk vill ha lång semester på sommaren?
– Jo, svenskar är ju väderfixerade, och blir helt knäckta om det regnar. Charterkungen Spies uppfann idén att man ska åka till ett varmt land och dricka paraplydrinkar för att verkligen koppla av. Det måste man inte alls!