Experten: Så ser den optimala arbetsplatsen ut
Trivs man bättre på jobbet om man gillar sitt arbetsrum? Vi frågade Thorbjörn Laike, docent och forskare i miljöpsykologi på institutionen för arkitektur och byggd miljö i Lund.
– Ja man brukar räkna med att ungefär 20 procent av hur man trivs beror på den fysiska miljön. Resten har med gemenskap, vad man arbetar med och sådant att göra.
Kan man vara ”kär” i sin arbetsplats?
– Ja, absolut. Vi kallar det place attachment. Men man ska vara medveten om att ”relationen” kan ta slut. Vid omorganisationer kan det bli kaos för en person som är väldigt fäst vid sitt arbetsrum.
Kan man förbättra arbetsmiljön med några enkla trick?
– Ja gröna växter, affischer man tycker om, och om man arbetar i en helt opersonlig miljö kan man åtminstone sätta upp en fotbollsvimpel eller en bild på barnen … en liten revirmarkering.
Vad måste finnas för att en arbetsplats ska vara okej?
– Dagsljus – det är livsviktigt. Om man arbetar i en lokal utan fönster måste man gå ut ibland och tanka dagsljus.
Varför har människor så olika känslor för samma arbetsplats?
– Vi tar till oss miljöer på väldigt olika sätt. Vissa vill ha sociala kontakter, ljud och småsnack hela tiden medan andra vill kunna stänga dörren om sig. En del är noga med ordning, andra trivs i röra.
Kan man tycka om sin fysiska arbetsplats om man inte trivs med sina kollegor eller jobbet?
– Nej, men tvärtom går. Om man gillar jobbet och arbetskamraterna måste inte arbetsplatsen vara perfekt. Vi upplever inte en miljö enbart som fysisk miljö, utan i sitt sammanhang.
Hur ser en optimal arbetsplats ut?
– Bra ljus, utsikt över grönska eftersom det visat sig vara harmoniframkallande. Och man ska ha haft möjlighet att påverka hur rummet ser ut. Det ger en känsla av kontroll.
Är det viktigt att ha en bestämd arbetsplats?
– Det beror på vad man är för slags person. En del vill ha stabilitet och ramar, andra är så kallade arousal seekers och de kan röra sig mer fritt.
Är det viktigt att det är välstädat och helt och rent?
– Ja, eftersom det också är en signal om hur viktig man är för arbetsgivaren.
Är det värre att sitta i en källarskrubb om det inte behövs för arbetets skull, än om det finns en logisk förklaring till skrubben?
– Ja, eftersom det är en statusmarkering: ”Jag är inte viktig för arbetsgivaren”.
Artikeln publicerades första gången 2013.