Är det nyttigt att byta jobb ibland?

Vi frågade forskaren och psykologen Samuel West.

– Absolut! Det är bra att byta jobb med jämna mellanrum. Det är utvecklande och man skakar om gamla rutiner. Däremot är det ju inget plus om man byter jobb varannan månad.

Kan människor bli rädda för det nya om de stannar länge på en arbetsplats?

– Ja, det är väldigt vanligt. Det man känner till är tryggt, allt annat verkar småfarligt och så är man fast i trygghetsfällan.

Varför är det positivt att byta jobb?

– Man utvecklas. Det sker en intensiv inlärning och det är bra för hjärnan. Man översköljs
 av nya intryck. Det är ungefär som att byta partner. Nya släktingar och rutiner. De som är flexibla klarar sig bättre i livet och genom att byta jobb behåller man sin flexibilitet.

Hur ska man uppträda som ny?

– Man ska inte ta så mycket plats i början utan lyssna in och förstå varför saker görs på ett visst sätt på den nya arbetsplatsen. Och absolut inte säga ”så gjorde vi inte på min gamla arbetsplats” eller snacka skit om förra chefen.

Vad ska man göra om de nya kollegorna inte är hjälpsamma och inkluderande?

– Jag skulle ha is i magen. Du
 har valt att komma dit men de har inte valt att få en ny medarbetare.
 Försök att inte ta det personligt,
 det brukar lösa sig ganska
 snabbt.

Har chefen en viktig roll när en ny medarbetare ska introduceras i arbetsgruppen?

– Ja, såklart. Chefen måste föregå med gott exempel och vara inkluderande. Och du själv ska se till att kräva en rejäl introduktion om det inte redan finns en. Man kan inte bara slängas in i arbetet.

Har yngre personer en tendens att byta jobb oftare?

– Ja, det har hänt mycket de senaste 20 åren. Nuförtiden byter unga människor jobb ganska ofta, medan den äldre generationen har en tendens att stanna kvar. Men i stort sett har arbetsmarknaden blivit mer rörlig. Även äldre personer får nya jobb.

Är det skillnad mellan länder när det gäller att byta jobb?

– Ja, i till exempel USA rör man ofta på sig oavsett arbete, men i Japan behåller man ofta samma jobb hela livet. Ju lägre anställningstrygghet, desto oftare byter man jobb. Danmark är också ett land där man skiftar mellan anställningar.

Har du bytt jobb?

– Ja, massor av gånger. Jag har varit allt från fönsterputsare till fiskrensare på Island till lektor och museichef.