Låt inte jobbet förvandlas till en dödsfälla
Arbete är bra för hälsan. Men för att det ska fungera krävs det en bra arbetsmiljö. Det är livsnödvändigt, skriver krönikören Devrim Mavi.
Arbete är bra för hälsan, säger forskningen. Vi blir kreativa, känner samhörighet och livet får struktur. Med arbete kommer välbefinnande och vi blir ”någon”. Och det är bra.
Men det inte är hela bilden av arbete. Orimliga krav, avsaknad av inflytande och löner som varken svarar mot ansträngningen eller räcker till alla utgifterna, är också en del av att ha ett arbete. Eller snarare hör det till hur många har det på jobbet.
För att allas vårt arbetsliv ska fungera krävs det bra arbetsmiljö. Och även om ”det systematiska arbetsmiljöarbetet” kan låta torrt och tråkigt så är det livsnödvändigt.
Häromkvällen slösurfade jag och letade efter analyser om Socialdemokraternas nyvalda partiledare Magdalena Andersson. Ett fång röda rosor och glada ansikten, innan allvaret börjar, tänker jag när jag tittade på bilderna. Men så gled min blick till höger. Notisrubriken: ”Man död i klämolycka i Stockholm”. ”Olyckan utreds som arbetsmiljöbrott.”
En omedelbar känsla hos mig är att nyheter om dödsolyckor på jobbet kommer alltför ofta. Kollar på Arbetsmiljöverkets hemsida, där är informationen lättillgänglig.
När jag skriver detta har 26 människor råkat ut för olyckor på jobbet med dödlig utgång i Sverige fram till november i år. 26 människor har lämnat sina hem för att gå till jobbet men som aldrig mera återvänt. Det är också vad jobbet kan förvandlas till. En dödsfälla.
God arbetsmiljö är medbestämmande och schysta villkor, säkerhet och trygghet
Ordet arbetsmiljö sågs i en skrift för första gången 1943. På 1970-talet, då rörelser satte frågor om makt och rättigheter på agendan kom arbetsmiljö med i Svenska Akademiens ordlista. Bra arbetsmiljö är ett resultat av en av kamp och organisering. God arbetsmiljö är medbestämmande och schysta villkor, säkerhet och trygghet.
1980, för 41 år sedan, var det 152 som dog på grund av olyckor på jobbet. Sen dess har siffrorna gått ner. Ett katastrofalt år är dock 1994 med 234 döda. Den kolumnen är försedd med en liten asterisk. ”Omkomna i Estoniaolyckan 1994, 50 män och 93 kvinnor.”
Att färre dör i dag på jobbet än för 40 år sedan är ingen tröst för den familj som drabbas när arbetare dör idag. 2019 startade arbetet med en nollvision. Ingen ska behöva dö på, eller av, sitt arbete står det i regeringens nya arbetsmiljöstrategi 2021–2025. Det blir en viktig fråga för Magdalena Anderson att leverera på.
Nyligen var det skyddsombudets dag. Den infaller varje år i oktober. Seko har 2 100 skyddsombud. Det är väldigt många människor, vars uppgift är att se till att arbetsmiljön fungerar, att förhandla med sin motpart och i slutändan skydda liv. Utan deras arbete finns inga garantier för att arbetet blir bra för hälsan!
Devrim Mavi
Verksamhetschef på Amphi Produktion. Tidigare journalist och chefredaktör inom fackförbundspressen.