Falska rykten om facket – vi gör skillnad
Vi som jobbar fackligt för att arbetsplatserna ska bli bättre gör skillnad. Inte alltid på en gång, men i det långa loppet, skriver brevbäraren Ida Lindouf.
Efter att ha läst kommentarsfältet till min lokaltidnings rapportering från första maj är jag brydd.
Kommentarer om att arbetarrörelsen är död – trots att den syns tydligt på bild.
En tråd om medlemsavgifter som går till fester trots att de flesta fackförbund har stadgar som inte tillåter köp av någon alkohol.
Jag har varit fackligt aktiv på deltid i 20 år och känner inte alls igen mig i bilden som målas upp. Min vardag har bestått i att hjälpa mina arbetskamrater med olika problem. Jag har sett till att några har fått fast jobb, att några andra har fått rätt ersättning utbetald och att ytterligare några har fått den ledighet de har rätt till.
Betalar korven själv
Är det bara troll eller tror folk på det här på riktigt?
Ofta är det akuta utryckningar till olika arbetsplatser där situationer uppstått. Det är inga festmiddagar, i stället blir det en korv på väg till medlemsmötet eller en banan på bussen – betald ur egen ficka.
Det är möten med chefer för att lösa upp konflikter eller information och samtal med medlemmar. Ofta med konsekvensen att jag kommer hem sent till familjen ytterligare en kväll.
Och så är det för de flesta fackliga ombud i Sverige idag.
Jag har varit fackligt aktiv på deltid i 20 år och känner inte alls igen mig i bilden som målas upp.
Det är värt det eftersom jag vet att jag gör skillnad. Jag och alla andra som jobbar fackligt för att arbetsplatserna ska bli bättre kan se att våra ansträngningar ger resultat. Inte alltid på en gång, men i det långa loppet.
Facklig organisering fungerar
Priset för årets fackliga hjältedåd gick i år till IF Metalls ungdomskommitté på Volvo i Umeå. De hörde rykten om trakasserier på jobbet och gjorde en enkät för att belysa problemen så att de senare kunde lösas. Ungdomskommitténs engagemang och handlingskraft har stärkt de yngre anställda och lett till ökat intresse för det fackliga arbetet. På kort tid förbättrades arbetsmiljön på arbetsplatsen och det berodde enbart på de anställdas organisations och engagemang. Är inte detta bevis för att facklig organisering fungerar?
Kopplingen mellan facket och politiken ifrågasätts ibland men jag upplever att det bandet har blivit tydligare med den regering vi har nu. De som inte längre vill att arbetskamraterna utser skyddsombud står inte på vår sida. De som satsar mer extrapengar på privatflyg än på skolor vill inte oss väl. De som hela tiden omfördelar så att de rika får mer och de fattiga mindre – de är inte mina vänner.
Däremot: De som vill höja barnbidraget står på vår sida. De som vill se skatter på bankernas övervinster vill oss väl. De som alltid försöker fördela så att vi vanligt folk får det lite bättre – de är mina vänner.