”Seko gör inget för att minska trappspringet”
Jag har i ett antal år inom FFF (Forum för fastighetsboxar) jobbat med postutdelare, arbetsgivare och såväl bostadsrättsföreningar som övriga fastighetsägare när det gäller fastighetsboxar eller ”postboxar i entrén” som det egentligen borde heta.
Det som förvånar mej är hur denna för alla berörda positiva förändring behandlas. Seko behandlar inte frågan överhuvudtaget – Hyresgästföreningen arbetar aktivt mot införande trots att undersökningar visar att fler än 8 av 10 postmottagare är för ett införande – arbetsgivarna, främst Posten och Bring Citymail har överlåtit frågan på FFF men i övrigt engagerar man sig inte. Posten tar fram förpackningar som säljs hos ombuden men måtten avviker från de mått som kan delas ut i fastighetsboxarna.
Fastighetsägarna och bostadsrättsföreningarnas organisationer tillsammans med Hyresgästernas organisation är bundna av en gammal konflikt även om många på ett lokalt plan har insett fördelarna.
Varför gör då inte Seko något?
Seko som företräder det stora flertalet av postutdelarna. Dessa människor som i ur och skur först trampar runt på sina cyklar, för att som krydda gå upp och ner i ett stort antal flerbostadshus. Är det någon som kan förstå hur moderna företag som Posten och Bring Citymail kan ha folk anställda för att gå upp och ner i trapporna.
Jag tycker det är cyniskt att utnyttja människor på det viset och Seko håller med!
Dessutom ökar antalet trappor väsentligt i och med den utökade tiden i distribution ute efter den ökade maskinsorteringen. Arbetsmiljöfrågan behandlas på ett mycket bra sätt innanför väggarna på lokalerna men utanför finns den inte alls på samma sätt. Du klarar utdelarjobbet galant upp till 45, men sedan får den enskilde själv ta konsekvensen med värk och utslitna knän.
Jag tycker att Seko borde använda sina politiska kontakter både inom LO och politiken i övrigt. Visserligen är Post och telestyrelsen stukat i frågan men vid alla träffar skulle den här formen för postutdelning tas upp. Argumentet om att skydda antalet medlemmar i Seko genom att inte förbättra förutsättningarna i postutdelningen kan väl knappast räknas som seriöst.
Jag vet att Stefan Fougt (huvudskyddsombud för Posten) aktivt och enträget jobbar för förbättringen men det kan inte vara lätt med Seko som motståndare(?).
Det kanske är så att frågan om postutdelning på entreprenad fortfarande lever, det vill säga ungdomar arbetar och springer några år innan det är dags att gå vidare – den nuvarande generationen ska vi bara bli av med först.
Skulle vara mycket intressant för mej och säkert för många andra Seko-medlemmar att få en redogörelse för vad som händer och vad Seko själva gör åt arbetsmiljöproblemet med ”trappspringet” för postutdelarna.