”Låga ingångslöner slår mot de svaga i samhället”
Jag tycker att näringslivet vill visa vem som äger makten på arbetsmarknaden. Det är en ohygglig attityd som i längden inte gynnar någon. Men de är berusade av de egna miljarderna.
Det är inte nog med detta. Mest skrämmande är att professor Lars Calmfors, som leder det Arbetsmarknadsekonomiska rådet, kom med ett färdigt förslag om ingångslöner. Han vill ha minimilöner omkring 15 000 kronor i månaden. Detta kan gälla för ungdomar och de som är
nyanlända i Sverige.
Men frågan är hur en människa kan klara sig med 15 000 kronor i månaden med dagens höga hyror och med andra nödvändigheter. Och varför ska dessa två grupper ha lägre löner än sina kollegor. De gör ju samma jobb som de andra. Detta är en ren diskriminering och ingenting annat.
Det sägs att ingångs/lägstalöner inget har att göra med oss som redan har en anställning. Jag är säker på att följden blir att lönerna på sikt sänks för alla.
Jag tror att det så kallade näringslivet har startat ett nytt krig mot arbetarklassen. Vi har också tidigare hört dessa skrämmande ord från näringslivets sida. De vill sänka våra löner. Ibland vill de att LAS (Lagen om anställningsskydd) ska försvinna.
För mig är helt ofattbart att de vill sänka löner när alla företagen går bra och har enorma vinster. Med enkla ord kan man säga att storföretagen badar i pengar.
Jag tycker arbetsgivare måste dela en del av egna vinster till dem som skapar vinsterna! Att inte betala en bra lön är helt enkelt omänskligt och omoraliskt.
Och i längden brukar detta inte gynna ägarna.
De struntar i detta och vill bara köra på med sin egen politik, det vill säga att sätta arbetarklassen på plats.
Näringslivet säger att med låga löner kan man skapa flera jobb. Det finns ingen forskning som bevisar att låga löner kan skapa nya jobb. Men okej, om vi accepterar att man kanske skapar fler jobb. Frågan är hurdana jobb?
Det blir mycket lågt betalda jobb, då en arbetare ska ha två ibland tre jobb för att klarar sig ekonomiskt. Jag vet att sådana jobb kommer att skada många familjer och i stort sett hela samhället. Detta har vi sett i USA och i många andra länder.
Låga löner bidrar till att öka klyftorna i samhället. Detta i sin tur gör att samhället kommer att bli ännu ojämlikare. Ett ojämlikare samhälle kan skapa kaos i hela samhället och löser inga problem.
Och vi vill inte ha sånt samhället där bara några ska ha ekonomisk makt, och vi andra ska besöka socialen. Har man ett heltidsjobb ska man kunna leva på sin lön, utan socialen.
Nu kommer för en gång skull näringslivet att få mycket starkt motstånd från oss medlemmarna och facket. Vi är bredda att kämpa och svara med hårt mot hårt.
Mitt förslag till näringslivet är att betala bra löner till våra ungdomar och nyanlända. Försök inte vrida utvecklingshjulen tillbaka.
Vi alla som arbetar vill må bra på jobbet. Vi vill känna oss uppskattade genom en rättvis lön. En lön som ger oss trygghet i samhället och i våra familjer.
I LO:s nyligen släppta rapport ”Makteliten. Klyftorna större än någonsin” sägs att de senaste årens arbetsmarknadspolitik har gjort så att löneklyftorna har ökat kraftigt. Direktörernas månadslöner motsvarar 54 arbetarlöner. Det är den största skillnaden hittills. Det handlar alltså om mer än 1,5 miljoner kronor mot 28 300 kronor per månad. Och de vill sänka vår lön.
Nu när arbetsgivarna och de borgerliga partierna flyttar fram sina positioner på bekostnad av arbetarna borde det vara självklart för facket att inte tillåta arbetsgivarna att ställa grupper mot varandra.
Det har aldrig varit så viktigt som nu att hela den fackliga rörelsen förenar sig och ger ett hårt motstånd till de arroganta och omoraliska arbetsgivarna. Gör facket inte detta då får man tillsvidare glömma löneförhöjningar och ett jämställt och en jämlikt samhälle.
Och det är illa.
Slutligen vill jag säga till alla fackliga att inte acceptera näringslivets arbetarfientliga förslag! Gör ni detta då kommer historien aldrig att förlåta er!
När arbetsgivarna är så aggressiva då tycker jag att facket måste komma med egna förslag, som kortare arbetstid, höjda kvinnolöner, mera semesterdagar och stora satsningar för arbetsmiljön. Detta kan stoppa näringslivets offensiv.