”Håll SD borta från makten”
Den nyvalde talmannen jobbar med att undersöka möjligheterna för olika regeringsalternativ. Det rödgröna blocket har 144 mandat, den borgerliga alliansen har 143. SD har 62 mandat.
Det rödgröna blocket tar konsekvent avstånd från SD. Det kan aldrig bli tal om att ge SD något som helst inflytande över en rödgrön regerings politik. Inom alliansen är läget inte lika tydligt. De borgerliga partierna verkar inte vara riktigt överens om tagen.
Ibland gör de gemensamma utspel och brukar då säga att de inte ska göra sig beroende av SD, men när de borgerliga partiledarna uttalar sig på egen hand är enigheten inte särskilt stor.
Vild galopp i motsatt riktning
Jan Björklund och Annie Lööf visar föredömligt att de inte vill ha med SD att göra. Ulf Kristersson säger att han inte vill stödja sig på SD, och det hade ju känts ganska bra om det inte var för att stora delar av hans parti är på väg i vild galopp i rakt motsatt riktning. Moderater på flera håll i landet har redan inlett samarbete med SD och de många extraröster som SDs Björn Söder fick i talmansomröstningarna kom högst troligt från moderata riksdagsledamöter.
Slutligen har vi då Ebba Busch Thor som sagt ”Jag står för vår politik och våra värderingar i alla lägen, oavsett vem som röstar för. Och då har jag varit beredd att tillträda i regeringsställning, även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna”.
41 företagare varnar
Det finns alltså en avsevärd risk för att en borgerlig regering kommer att ge SD ett betydande inflytande över regeringens politik. SD-politik bygger på främlingsfientlighet, rasism och allmän avhumanisering. Därutöver finns andra skäl att stoppa SDs inflytande. Den 26 september varnade 41 företagare och näringslivsföreträdare, i en debattartikel i Dagens Nyheter, för den skadliga politik som SD står för.
De menar att inskränkande nationalism, främlingsfientlighet och politiska ingrepp i rättssystem och mot fri opinionsbildning är förödande för företagsklimatet.
Stoppad investering i Klippan
Detta bekräftas av det faktum att näringslivsprofilen Darko Pervan nyligen beslutat att skrota en investering på 1,7 miljarder kronor som skulle ha lett till 500 välbehövliga nya jobb i skånska Klippan. Orsaken till beslutet är att 30 procent av Klippanborna röstar på SD.
För att behålla ett fritt, humant och demokratiskt Sverige med ett blomstrande näringsliv måste SD berövas allt inflytande. Med tanke på den vacklande hållningen hos främst moderater och kristdemokrater bör alla vi andra verka för att en mittenregering bildas under Stefan Löfvens ledning.