Trafikverket måste bli bättre på att avslöja kriminella aktörer
Sverige behöver stärka de myndigheter som arbetar med att bekämpa arbetslivskriminaliteten inom bygg- och anläggningsbranschen, skriver Kadir Kasirga (S), riksdagsledamot i trafikutskottet.
Arbetslivskriminaliteten inom bygg- och anläggningsbranschen är ett av de största hoten mot en rättvis arbetsmarknad. Ekobrottsmyndigheten har slagit fast att dessa branscher är särskilt utsatta för oseriösa aktörer som bryter mot lagar och regler, utnyttjar arbetare och skapar en snedvriden konkurrenssituation.
Seriösa företag tvingas konkurrera med aktörer som dumpar löner och struntar i säkerhetsföreskrifter, vilket gör det nästan omöjligt att tävla på lika villkor.
För oss socialdemokrater är det viktigt att det råder rättvisa och schyssta villkor på arbetsmarknaden för att skydda svenska arbetare och företag från oseriösa och kriminella aktörer.
Ta efter norska regler
I vårt grannland Norge har man infört en viktig regel som begränsar underleverantörer till högst två led i alla offentliga upphandlingar. Det är en åtgärd som vi i Sverige borde ta efter.
Genom att införa liknande regler i Sverige kan vi skydda både arbetare och seriösa företag, samtidigt som vi stärker rättvisan på arbetsmarknaden och skapar bättre förutsättningar för en säker och hållbar arbetsmiljö.
Vi måste motverka arbetslivskriminaliteten genom att stärka de myndigheter som arbetar med att avslöja och åtala dessa brott.
Vi måste motverka arbetslivskriminaliteten genom att stärka de myndigheter som arbetar med att avslöja och åtala dessa brott. Förslaget om att lägga ner Ekobrottsmyndigheten skulle vara ett stort bakslag i den kampen.
I stället borde vi ge myndigheten mer resurser för att kunna intensifiera arbetet med att stävja brottsligheten i branscher där människor utnyttjas.
Trafikverket har särskilt ansvar
Trafikverket, som är en av de största upphandlarna i anläggningssektorn, har ett särskilt ansvar. Som stor aktör kan verket ställa höga krav på de företag som får offentliga kontrakt och genom det säkerställa att endast de företag som följer lagar och regler anlitas.
Vi socialdemokrater anser att Trafikverket måste bli ännu bättre på att genomföra grundliga kontroller och följa upp sina upphandlingar.
Genom att ställa högre krav i upphandlingsprocessen och säkerställa att alla företag lever upp till kraven kan vi motverka både arbetslivskriminalitet och oseriös konkurrens.
Behåll Ekobrottsmyndigheten
Samtidigt måste vi se till att skattebetalarnas pengar används på rätt sätt. När kriminella aktörer får tillgång till statliga medel undergrävs förtroendet för våra offentliga institutioner, och viktiga samhällsresurser går till spillo.
Vi socialdemokrater vill därför se ett ökat fokus på att stoppa arbetslivskriminaliteten genom skärpta krav och kontroller i hela upphandlingskedjan.
Att lägga ner Ekobrottsmyndigheten skulle försena den kampen och försvaga skyddet för både arbetare och seriösa företag. Vi behöver fler, inte färre, verktyg i kampen mot arbetslivskriminaliteten.