Kampviljan växer i Malmö
De strejkande i Malmö är mer taggade än någonsin. Kampviljan växer i takt med att parterna kommer allt längre från varandra.
Ge inte vika. Det får inte bli någon halvmesyr som gör att man måste skämmas för allt stöd vi fått från allmänheten.
Budskapet är tydligt från de strejkande på Veolia i Malmö till Sekos ombudsman PO Fällman som är på besök.
Seko får inte ge upp, inte gå med på ett dåligt avtal, inte sälja ut de timanställda eller deltidarna.
-Vi ger inte vika , säger han. Tvärtom är det här bara början. Nu hoppas vi att Seko och övriga LO-familjen fattar bra beslut så att det blir ytterligare tryck i konflikten.
Han pratar om sympatiåtgärder som ännu inte beslutats men som alla verkar vara övertygade om kommer inom kort. När, var, vilka och hur är oklart, men det finns många som är sugna på att visa sitt missnöje med utvecklingen på svensk arbetsmarknad mot allt fler osäkra anställningar.
PO Fällman är i Malmö för att informera om strejken men också för att ge lugnande bild till dem som igår söndag trodde att Seko backat från sina krav. Citat i media gav intryck av att flera krav strukits.
-Så är det inte, tvärtom står vi fast vid våra krav på tak för deltider och timanställda. Vi gick igår ut med två krav för att renodla, att timanställda ska få fast jobb efter ett år och ett maxtak på 40 000 timmar på Veolia. Med det betydde inte att vi lämnat resten, säger PO Fällman till de 60-talet samlade strejkvakterna och medlemmarna på Malmö central i dag måndag.
Beskedet tas emot med lättnad samtidigt som ilskan mot Veolia och Almega stärks när de församlade får se de krav på arbetsgivarna lade fram igår söndag och som bland annat innebar krav på nattarbete, 13-timmarspass och semesterperiod mellan maj och september.
-De kom med helt nya krav som inte löser konflikten, säger PO Fällman, som gör att vi står ännu längre ifrån varandra än för en vecka sedan.
Sarah Andersson är tågvärd och en avdelning första som gick strejkvakt förra måndagen. Hon blir mycket upprörd när hon får veta hur Almega agerar.
-Kampviljan växer, säger hon.
Värmen är tryckande i lokalen där mötet hålls. Och ilskan över arbetsgivare som inte lyssnar på personalen, som saknar kompetens för sitt arbete och som vill ersätta fasta heltidare med timanställda, kanske bara för att de inte kan planera och rita scheman.
-Vi ställer krav och kan visa att det går att få ut tid och effektivitet, men de är inte intresserade, säger Jens Kvist, klubbordförande på Veolia Öresundståg.
I dagsläget händer inget i förhandlingarna mellan parterna. Medlarna avvaktar och det finns inga möten inbokade. I dag och i morgon fattas eventuellt beslut om sympatiåtgärder.
-Ta ut Pågatågen, det slår ut hela Skåne och personalen är sugen, säger en av mötesdeltagarna.
-Ta ut någon annan del av landet, säger en annan.
PO Fällman ser klurig ut och säger åt församlingen att hålla ögonen öppna i morgon eller på onsdag.