Almega vill sänka ingångslönerna
Almega drar igång avtalsrörelsen 2017 med att lyfta fram fyra punkter. Arbetsgivarorganisationen vill ha mer flexibilitet, lägre löneökningar, sänkta ingångslöner och företagsnära avtal.
Ett av budskapen från Almega är att det bör bli lättare att byta ut personal med fel kompetens.
-Företagen måste få större möjligheter att tillgodose behovet av kompetens, det behövs större och mer flexibilitet, sa Almegas vd Anna-Karin Hatt när hon igår presenterade förutsättningarna för avtal 2017, ur arbetsgivarnas perspektiv.
Almega hade för första gången ett seminarium som ett startskott för kommande avtalsrörelse. Innan 2016 års avtal är färdigförhandlade. När detta skrivs pågår medling mellan Kommunal och Vårdföretagarna. Kommunal har varslat om konflikt för att undersköterskor i privat sektor ska få den extra satsning som de fått inom kommuner och landsting.
Almegas fyra utgångspunkter – sänkta ingångslöner, lägre löneökningar, lokala företagsavtal och ökad flexibilitet – är en sammanfattning av de krav som tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation ställt i de senaste avtalsrörelserna. Och sannolikt inga överraskningar för Seko och övriga fackförbund.
Argumenten för att försämra villkoren för de anställda är också välkända.
Arbetsgivarna anser att det är nödvändigt för att bibehålla tjänsteföretagens konkurrenskraft – konkurrensen från utländska företag ökar. Svenska löner är alldeles för höga, enligt Almega.
Anna-Karin Hatt lyfte också fram att det enligt arbetsgivarna är nödvändigt med sänkta ingångslöner för att nyanlända flyktingar ska få jobb. Och att det är viktigt att löner sätts lokalt.
-Om vi moderniserar avtalen tillsammans med facken kanske det blir fler företag som vill teckna kollektivavtal. Idag måste alla företag som tecknar avtal tillämpa alla regler omedelbart, även de nystartade, och det är inte alltid de har möjlighet att göra det, sa Anna-Karin Hatt.