Natten mot den 1 augusti skedde ett sprängdåd i ett flerfamiljshus i Södertälje. Måltavlan ska ha varit en anställd vid Statens institutionsstyrelse (Sis), enligt uppgifter i flera medier.

I dådet skadades en annan person i samma hus.

Varken Sis eller Polisen har bekräftat att den anställde på Sis var måltavlan, men en tillbudsanmälan har skickats in till Arbetsmiljöverket från ungdomshemmet Tysslinge. Där framgår det att en anställd bor på adressen.

Dömd för mord

En intagen har även häktats misstänkt för försök till utpressning på Tysslinge ungdomshem och anstiftan till försök till mord i samband med sprängdådet.

Samma ungdom är dömd för mord och genomförde tidigare i år en uppmärksammad rymning under ett besök till tandläkaren.

Seko: Inte förvånad

Sekos ordförande på Sis, Frida Strandberg Landin, har inte fått bekräftat att den Sis-anställde var måltavlan. Men hon är inte förvånad om så var fallet.

– Vi vet ju att vi har medlemmar som blir utpressade på olika sätt på institutionerna för att de ska ta in saker. När de inte gör det blir de hotade, så detta är tyvärr inte ett otänkbart scenario, säger hon.

Porträttbild på Frida Strandberg Landin som är ordförande för Sekos klubb inom Sis.
Frida Strandberg Landin, ordförande för Seko Sis.

Påhittad skuld

Enligt Aftonbladet ska den anställde på Sis ha vägrat att smuggla in en telefon till den intagne.

Händelsen har skakat om personalen på Sis. Hot och våld är vardag inne på institutionerna, men inte utanför arbetsplatsen, förklarar Frida Strandberg Landin.

– Jag tror tyvärr att vi kommer att se mer av detta i framtiden. Då är det en fråga om vilka olika typer av personskydd som finns för oss, för i nuläget har vi inga typer av skydd när vi är hemma på fritiden, säger hon.

Sis: Risk för otillåten påverkan

Enligt Christer Johansson, säkerhetsdirektör på Sis, har myndigheten en beredskap för när anställda blir hotade på jobbet.

– Vi har vissa åtgärder för vad vi kan göra även på den privata sidan, men av förståeliga skäl kan jag inte säga exakt vad det är för saker, säger han.

Porträttbild på Christer Johansson.
Christer Johansson, säkerhetsdirektör vid Statens institutionsstyrelse (Sis).

Han säger att myndigheten jobbar hårt för att förebygga så kallad otillåten påverkan, men att det är en risk för alla offentliganställda.

– Vi jobbar väldigt mycket med relationer. När man skapar en relation med de som är hos oss finns det självklart en risk, säger Christer Johansson.

Rådet: Se över sociala medier

Han anser därför att det är viktigt att ha ett professionellt bemötande och inte bli för privat med klienterna.

– Man ska inte lämna för mycket uppgifter om sig själv. Man kan se över hur man är på sociala medier, hur lätt det är att få tag på saker om en och så vidare, säger Christer Johansson.

Den som trots allt hamnar i en utpressningssituation ska kontakta sin chef, förklarar han. Om hotet bedöms vara allvarligt gör säkerhetsavdelningen på Sis en fördjupad analys av hotbilden.

– Vi har även bra kontakt med Polisen och de kan också ge skydd om det skulle behövas, säger Christer Johansson.