Så gör du om du inte får rätt lön: ”Kontakta Seko direkt”
Det är vanligt med oseriösa företag i mark- och anläggningsbranschen, enligt Seko. Så gör du om du råkar ut för en oseriös arbetsgivare och inte får din lön som du ska.
Dumperföraren Henrik Hansson råkade ut för en oseriös arbetsgivare. Lönen uteblev, anställda lurades på olika ersättningar och bolaget gick abrupt i konkurs.
Sekos ombudsman Sandra Lindström hjälpte till att få ut pengarna från företaget som Henrik Hansson och kollegorna hade rätt till.
Hur vanligt är det med oseriösa företag inom mark- och anläggningsbranschen?
– Tyvärr ganska vanligt. Ibland är det med flit, att man utnyttjar andra. Ibland har arbetsgivaren dålig koll. Man tror att det är enkelt att starta en firma och sen kanske någon sköter ekonomin utan att ha kunskapen. Då blir det lätt strul.
Så vet du om arbetsgivaren är oseriös
Hur vet jag om arbetsgivaren är oseriös?
– Det som är ganska vanligt i den här branschen är att man inte får rätt betalt. När man säger till svarar bolaget bara att det snart kommer pengar.
– Då måste man ta kontakt med en lokal ombudsman direkt. Går det för lång tid tappar vi exempelvis rätten att få ut pengar via lönegarantin vid en konkurs.
Vi kan i regel inte hjälpa till att få ut pengar om det skedde innan du blev medlem
Ska jag jobba kvar i väntan på att få rätt lön?
– Vi råder aldrig en medlem att jobba kvar i väntan på att lönen ska bli utbetald. Har vi ett ärende i gång kan man säga upp sig och byta jobb. Men det är viktigt att hela tiden ha kvar medlemskapet i facket.
Varningstecken på oseriösa företag
Vilka varningsklockor ska man vara uppmärksam på?
– Är chefen rak och tydlig, verkar de ha koll på verksamheten? Kan de svara på om det finns jobb och får du i god tid reda på var du ska vara? Är det uppstyrt med resor och boende om du åker i väg och jobbar?
– Jag tror att folk ofta vet om företaget är oseriöst. De flesta vi har kontakt med säger att det har varit rörigt. Jag tror att man ska lita på magkänslan.
Så vet du om lönen är rätt
Hur vet jag om jag får rätt lön?
– Det bästa är att kontakta en lokal ombudsman och fråga om bolaget och kollektivavtalet och vad som gäller innan du skriver på anställningsavtalet.
– Har du redan skrivit på kan vi se om vi kan hjälpa dig ändå. Anställningsavtalet kan vara ogiltigt i vissa delar om arbetsgivaren inte har förhandlat med oss.
Vilken skillnad gör det att vara med i facket i en sådan situation?
– Det gör stor skillnad. Om du inte är medlem måste du själv hitta en jurist och driva lönetvisten. Det är inte billigt.
– Vi kan i regel inte hjälpa till att få ut pengar om det skedde innan du blev medlem.