Dumpade löner, toakontroll, kaos och personalbrist – här är kritiken mot MTR
Tågjätten MTR har seglat upp som ett av Sveriges största företag inom spårtrafik. Expansionen har följts av flera kontroverser. Här är några av de senaste årens uppmärksammade händelser.
Larm om usel arbetssituation (februari 2020)
Ett hundratal anställda på Stockholms pendeltåg larmar om ständig personalbrist inom MTR, stress och negligering av säkerheten för att få tåg i trafik.
Dumpade löner och villkor för städare (juni 2021)
MTR flyttar städarna på pendeltågen till ett nytt bolag. Facket är starkt kritiskt och menar att städarna får sämre arbetsvillkor och löner. Sekotidningen träffar flera städare som är upprörda, känner sig lurade och överkörda.
Tågvärdar ska ersättas med kameror (juni 2021)
Styrande politiker i region Stockholm beslutar att ersätta tågvärdar på Stockholms pendeltåg med kameror. I avtalet med MTR står det att ”trafikutövaren proaktivt ska utarbeta förslag till förbättringar och effektiviseringar”. Seko är starkt kritiskt.
Vågar inte gå på toaletten (oktober 2021)
Chefer inom MTR uppmanar stationsvärdar att tänka på sina toalettbesök eftersom det kan bli kostsamt för företaget, avslöjar lokaltidningen Mitt i. MTR riskerar böter om det saknas spärrvakt. En spärrvakt som Mitt i har pratat med säger att kollegor håller sig jättelänge för att de inte vågar gå på toaletten.
Tågkaos på Mälartåg (december 2021)
MTR tar över Mälartåg från SJ. Redan från start får bolaget problem med att leverera trafik enligt upphandlingsavtalet. Tågtrafiken ska drabbas av långvariga problem med försenade och inställda tåg. Resenärer rasar och fyra månader in ryter ägaren Mälardalstrafik till och kräver en åtgärdsplan från MTR.
Lokförare larmar om övertidsjobb (augusti 2022)
Lokförare beordras till för mycket övertid efter personalbrist. Facket ser säkerhetsrisker i att lokförarna inte får tillräckligt med återhämtning och anmäler MTR till Arbetsmiljöverket.
Städare larmar efter nytt schema (november 2022)
Städare på pendeltåg larmar Arbetsmiljöverket efter att ha fått ett nytt schema. Många uppges må dåligt av att inte få tillräckligt med återhämtning. Bland annat drabbas städarna av stress och sömnbrist.
Facket hotas med stämning efter Kinaannons (december 2022)
MTR hotar med att dra Seko Pendelklubben inför rätta. I en annons i Aftonbladet har fackklubben lyft brister i verksamheten och kritiserat bolagets koppling till Kina. I annonsen utmålas Kinas president, Xi Jinping, ironiskt som MTR:s högsta chef. MTR menar att facket drar stora växlar på något som inte stämmer.
Kritik mot att köra utan tågvärdar på Mälartåg (december 2022)
MTR öppnar för att köra Mälartåg utan tågvärdar i undantagsfall. Seko är kritiska till att förändringen inte har förhandlats med facket. Facket menar även att arbetsmiljön försämras för lokförare som blir ensamma på tåget och att även tryggheten och säkerheten för resenärer påverkas. MTR har sedan tidigare fått mycket kritik för att ersätta tågvärdar med kameror på Stockholms pendeltåg.
Tågjätten MTR:s verksamhet i Sverige
Sedan 2009 har Hongkong-baserade MTR kört spårtrafik i Sverige. I starten trafikerade bolaget endast Stockholms tunnelbana.
Sedan dess har MTR växt till ett av Sveriges största företag inom spårtrafik. Bolaget trafikerar nu även Stockholms pendeltåg, snabbtåget MTRX mellan Stockholm och Göteborg samt Mälartrafik som kör kollektivtrafik i sex regioner i Mälardalen.
Flera konflikter har uppstått genom åren med personal som har klagat på försämringar. MTR har också haft problem med inställda tåg och personalbrist.