Sedan 2015 har MTRX kört fjärrtåg mellan Stockholm och Göteborg. Bolaget MTR Express, som ingår i MTR-koncernen, har stoltserat med att ha det punktligaste transportmedlet på sträckan sett till flyg- och tågtrafik flera år i rad.

I Svenskt Kvalitetsindex 2022 hade MTRX Sveriges nöjdaste tågkunder för sjätte året i rad.

Trots det ser moderbolaget MTR Nordic nu över en försäljning av dotterbolaget MTR Express, enligt uppgifter till Sekotidningen.

Bekräftas av MTR

Uppgiften bekräftas i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen:

”För att säkerställa bästa möjliga förutsättningar för koncernen att genomföra sin strategi och för att ge MTRX förutsättningar att nå sin fulla potential, vill nu MTR Nordic utforska framtida strategiska alternativ för MTRX, inklusive möjligheten att hitta en ny ägare”, skriver bolaget.

MTR skriver att man inte har för avsikt att göra personalförändringar i samband med översynen.

Bara gått med vinst ett år

MTR Express har gått med förlust varje år sedan starten, förutom 2019 då bolaget vände resultatet till vinst för första och hittills enda gången.

Under pandemiåret 2020 blev förlusten återigen stor och minusresultatet fortsatte 2021.

50 miljoner vite för pendeltåg

MTR har haft problem med många inställda pendeltåg i Stockholm samt inställda Mälartåg, sedan företaget tog över trafiken i Mälardalen.

I en intervju i SVT sa vd:n på MTR Pendeltåg, Joakim Sundh, nyligen att MTR har fått viten på över 50 miljoner kronor för att inte ha levererat den trafik på Stockholms pendeltåg som ingår i avtalet med SL.

MTR bör även ha fått stora vitesbelopp från Mälardalstrafik på grund av problem med inställda tåg, men när Sekotidningen begärt att få ta del av dessa har Mälardalstrafik inte velat dela med sig av uppgifterna.

Det här är MTRX

MTRX är ett del av MTR Nordic Group, som också äger MTR Tunnelbanan, MTR Tech, MTRX, MTR Facility Management, MTR Pendeltågen och MTR Mälartåg.

MTR Nordic ingår i den globala MTR-koncernen, med moderbolaget MTR Corporation som har sitt säte i Hongkong.