Tack vare snabbspåret inom energibranschen, där fack och arbetsgivare är överens om innehållet, har Muhannad Jaser hittat rätt jobb direkt.

Han har jobbat som installationselektriker i Syrien i tio år och ville fortsätta i något liknande yrke i Sverige.

– När Arbetsförmedlingen berättade om utbildning till distributionselektriker och linjemontör så tog jag chansen, säger Muhannad Jaser.

Han har bara goda erfarenheter av Arbetsförmedlingen, särskilt i Sunne, där de hjälpt honom från början.

– Arbetsförmedlingen är bäst, säger han med ett leende. Det ska bli så kul att börja jobba.

För Muhannad Jaser har det varit viktigt att lära sig svenska och han har gått alla steg inom sfi, svenska för invandrare. Han läser varje dag, pratar svenska så mycket som möjligt med grannar och vänner.

– I Sunne är det många som vill veta hur det är i Syrien och jag berättar gärna, säger han.

Muhannad Jaser kom till Sverige som flykting våren 2014. Han placerades på en campingplats utanför Sunne, och när han fick uppehållstillstånd flyttade han in till samhället.

Då var det fortfarande självklart med permanent uppehållstillstånd för syrier som flytt kriget. Och det var inte svårt att återförenas med familjen.

– Vi hade bott en tid i Istanbul, men det var inte alls bra. Det var svårt att arbeta i Turkiet och den förskola som fanns kostade mycket.

Genom Arbetsförmedlingen fick han plats på Åsbro kursgård utanför Askersund. Där finns flera utbildningar inom el och energi, och det var tack vare samarbetet med Åsbro som Mälarenergi fastnade för Muhannad Jasers jobbansökan.

Fredrik Larsson.

– Vi skickar
regelbundet vår
personal på kurser där, säger Fredrik Larsson,
enhetschef och den som anställt Muhannad.

Utbildningen bygger på den erfarenhet kursdeltagarna har och fyller på med teori och praktik. Motorsågskörkort, körkort för fyrhjuling och terrängfordon ingår. Muhannad Jaser gjorde sin praktik på ett företag i Karlstad.

Efter nio månader på Åsbro började han söka jobb. Han lämnade skolan i september 2017.

– Av mina 13 kurskamrater har fem fått jobb hittills, säger han.

När vi träffas i Västerås har Muhannad fått sitt passerkort och provat ut arbetskläder. Han är nöjd.

Liksom Fredrik Larsson.

– Vi behöver anställa personal och vi är jätteglada att Muhannad vill börja hos oss. Det är en lång process att anställa, men nu är vi i mål och det känns toppen. I helgen har vi en ny annons ute. Kanske någon annan från snabbspåret söker, vi har haft praktikanter här under hösten.