Kavaljerskusken Sofia Alvsommar och fodermarsken Johanna Scheynius på väg till Kungliga slottet.

Hovstallet förbereder sig på en högtidlig audiens. Om en vecka ska de nya utländska ambassadörerna lämna över sina kreditivbrev, ett godkännande av deras uppdrag i Sverige, till kung Carl XVI Gustaf.

Det är inte normalt för hästarna att gå i stan. De är flyktdjur som helst vill springa iväg

Johanna Scheynius, fodermarsk.

Hovstallets uppgift är att föra ambassadörerna i kung Karl XV:s paradkupéer från utrikesdepartementet till Kungliga slottet, dragen av ett fyrspann.

– Vi tar en ambassadör åt gången, säger Johanna Scheynius, arbetsledare för stallpersonalen.

”Kan bli rädda”

I dag ska Johanna och kavaljerskusken Sofia Alvsommar ut med häst och vagn till Kungliga slottet och sedan till Djurgården. De är båda klädda i traditionsenliga 1800-tals- rockar.

Den nya hästen Cremant har varit till slottet som ridhäst flera gånger. Nu ska han dit med vagn för första gången.

Hovstallets byggnader på Väpnargatan på Östermalm, bara ett stenkast från Dramaten, stod färdiga 1894.

Klappret från hovarna ljuder högt. I kontrast till räddningstjänstens tjutande sirener på Strandvägen känns hovarnas ljud malplacerat.


Fakta: Hovstallet

  • Kavaljerskuskar, beridare och fodermarsken arbetar i hovstallets stallavdelning och sköter hästarna.
  • Personalen består av åtta personer, som börjar klockan 6.30. Mellan 8–11 rids och körs hästarna. De slutar 14, förutom en som har så kallad vakten. Den jobbar till 17 och ser till så att hästarna får foder och allt i hästarnas boxar ser bra ut.
  • Ibland har de uppdrag om helgerna.
  • Stallavdelningens arbetsuppgifter är att underhålla vagnar, smörja selar och putsa guldet och silvret på seldon, liksom knappar i uniformer.
  • Hovstallmästaren har det yttersta ansvaret – även för hovstallets bilavdelning.

Sirenerna skrämmer inte Cremant. Han behåller lugnet. Vad som får honom att reagera är i stället en vattenpöl på vägen. Även vid slottet hoppar han till när ett förband går högvakt och ropar giv vakt.

– Det är inte normalt för hästarna att gå i stan. De är flyktdjur som helst vill springa iväg. Därför är det viktigt att de regelbundet tränas att vara i den miljön, säger Johanna Scheynius.

Jobbet vid hovstallet är inte riskfritt. Olyckor sker ibland. Sofia Alvsommar var med om att en vagn välte när stången mellan hästarna slogs sönder av en av hästarna.

– Det gick bra, men det är sådana saker som kan hända. Vi försöker hela tiden att riskbedöma när vi är ute, söka av omgivningen för att se vad som försiggår. Även om våra hästar är vältränade och utvalda, så är de levande djur och kan bli rädda, särskilt de nya.

När vi anställer går vi väldigt mycket på personlighet. Man ska funka i grupp. Men det är också bra om vi alla inte tycker lika, för annars skulle verksamheten inte gå framåt

Johanna Scheynius, fodermarsk.

Det tar ungefär fem år att bli en fullärd kavaljerskusk: köra par- och fyrspann.

– Det är väldigt sällan det händer något. Men du måste ha varit med om alla möjliga situationer för att veta hur du ska agera.

”Jag älskar det här yrket och det blir lite av ens liv”, säger Johanna Scheynius.

Ett av de riskfyllda momenten är när hästarna ska sättas vid vagn. Då kommer de från stallet och är orastade och kan ha svårt att stå still.

– Därför är vi alltid två personer när vi gör det. Vi har ett väldigt tydligt system och rutiner för hur vi gör allt. Det är viktigt, säger Johanna.

Själv har hon för några år sedan ramlat av en häst på Slottsbacken. Då fick hon fraktur på två tänder och axeln skadades.


Fakta: Hovstallets hästar

  • Hovstallet har omkring 20 hästar. De är alla valacker, alltså kastrerade hingstar och har en mankhöjd på 170–180 centimeter. Det är viktigt att hästarna liknar varandra, att de är bruna till färgen och har svart man och svans.
  • Hästarna tränas dagligen för korteger och transporter vid högtidliga audienser och statsbesök.

Åtta personer jobbar i hovstallets stallavdelning och några av dem bor på området. Det är ett speciellt yrke och något som inte passar alla, berättar Johanna.

– Man måste ha minst tre års högskoleutbildning. Jag älskar det här yrket och det blir lite av ens liv. När vi anställer går vi väldigt mycket på personlighet. Man ska funka i grupp. Men det är också bra om vi alla inte tycker lika, för annars skulle verksamheten inte gå framåt.

”Väldigt ensidigt”

Flera förbättringar i arbetsmiljön har gjorts sedan Johanna Scheynius anställdes 2006. 400 kilo höbalar brukade de baxa in med rep, utan hjälp från någon anordning. Nu är det fixat.

Johanna Scheynius i Hovstallet, som ligger på Östermalm i Stockholm.

Ändå tär jobbet i stallet på kroppen:

– Vi lyfter tunga hästselar. Hur man mockar boxarna är väldigt ensidigt. Jag går hos en kiropraktor en gång i veckan och ser till att träna.

Nyligen har Johanna klivit in i hovets arbetsmiljökommitté som Seko- representant. Hon har förhoppningar om att förbättra arbetsmiljön ytterligare.

– Det är ett nytt uppdrag jag ser fram emot, säger hon.