Här läggs grunden för rekorden
Här på Bosön intill Östersjön tränar den svenska idrottseliten. En viktig pusselbit i deras träning är driftavdelningen med Urban Bengtsson i spetsen.
När Sekotidningen träffar Urban Bengtsson, har han återvänt från en larmande värmepump i energicentralen på Studentcampus och parkerat bilen bland traktorer och andra fordon som hör till driftavdelningen.
Bosön är Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på norra Lidingö utanför Stockholm. Hit kommer allt från idrottsintresserade privatpersoner till elitidrottare, bland andra löparen Kalle Berglund och Helena Ripa inom parasport.
– Även Zlatan har varit här. Då, när han och fotbollslandslaget är här blir det alltid ett stort säkerhetspådrag. Landslaget har eget folk med sig som sköter säkerheten.
Jag har inte känt en enda dag att det varit tråkigt att åka till jobbet. Här har det hela tiden funnits en framåtrörelse
Urban spelade själv fotboll när han var yngre. Nuförtiden ägnar han sig inte så mycket åt idrott för egen del, bara styrketräning ibland.
– Jag är inte så himla idrottsintresserad. Vet inte riktigt varför det är så. Kanske för att idrott är vardag för mig.
Arbetsplatsen har utvecklats med tiden
Bosön har varit Urbans arbetsplats sedan 1989 då han fick jobbet som vaktmästare. Nu är han driftledare, ett jobb som han beskriver som en kombination av drifttekniker och fastighetsförvaltare.
– Jag har inte känt en enda dag att det varit tråkigt att åka till jobbet. Här har det hela tiden funnits en framåtrörelse. Vi som jobbat här har blivit bättre och effektivare under tiden som anläggningen blivit större och mer kunskapskrävande, säger han.
Urban och hans sju kollegor har spetskunskaper inom el, snickeri, VVS, trädgård och markarbeten.
Coronaepidemin påverkar även Bosön. I vanliga fall så här års är det full aktivitet både i hallarna och utomhus på fotbollsplanerna och löparbanorna. Nu syns bara enstaka idrottare till. För driftavdelningen har arbetsuppgifterna dock inte minskat, där har de minst lika mycket att göra.
När Urban berättar om driftavdelningen blir det tydligt hur viktig den är för Bosöns verksamhet. Fyslabbet med avancerade tester och mätningar är ett exempel.
– Det är extra viktigt att hålla samma temperatur och fuktighet i lokalen för testverksamhetens skull, det krävs att testförhållandena är lika för att kunna jämföra resultaten. Det är vårt uppdrag att se till det, säger Urban.
I Vinnarhallen med konstgräsplan, stor som en fotbollsplan, ska konstgräset vara fritt från allt skräp och hålla Fifastandard. Driftavdelningen borstar och harvar gräset med maskin. I botten på konstgräset ligger massor med små, gröna gummigranulat som bidrar till att hålla mattan mjuk och konstgräset upprätt.
– Så ser det även ut på anläggningens konstgräsplan utomhus. För att de små gröna kulorna inte ska hamna i grundvatten har vi granulatfällor i form av filter som fångar upp dem, säger Urban.
På vägen till Vinnarhallen ringer Urban på hos Lea Mattila. Hon är över 80 år gammal och har jobbat nästan hela sitt yrkesverkamma liv på Bosön. Hon bor kvar i ett av områdets röda trähus.
– Jag betraktar Bosön som mitt hem. Jag brukar säga att jag äger Bosön. När jag inte har jobbat här har jag alltid längtat tillbaka. Idrottare från hela världen kommer hit, så man behöver inte åka någonstans, säger hon.
För Lea Mattila är idrott fortfarande viktigt, lika nödvändigt som att äta varje dag. Därför ser man henne promenera i området dagligen och träna varannan dag i gymmet.
Urban pratar mest i positiva termer om sitt jobb. Det som är mindre bra är arbetsmängden.
– Det känns som att-göra-listan med 300 punkter aldrig kommer ta slut. Den fylls också på hela tiden. Jag har dock lärt mig att inte ta med jobbet hem.
Verksamhet sedan 1930-talet
Sedan slutet av 1930-talet har Riksidrottsförbundet bedrivit verksamhet på Bosön. Här finns i 27 byggnader med en yta på cirka 35 500 kvadratmeter och 32 hektar mark i form av park- och idrottsytor.
Bosön har också en folkhögskola, hotell- och kursverksamhet med lokaler och rum för övernattning.
Personalen på driftavdelningen är anställd av stiftelsen Bosön, med Riksidrottsförbundet som huvudman.