– Jag har jobbat i branschen sedan 1986 och det här är helt klart den bästa arbetsgivaren jag haft, säger Tommie Lidén.

Sola’ har tillfälligt övergivit Karlsta’ när Sekotidningen kommer på besök. I stället möts vi av en klass 1-varning från SMHI – kraftiga vindar, snöblandat regn och en tem­peratur snäppet över nollan. Fotografen tar några bilder men ger sedan upp och bestäm­mer sig för att återkomma när sola’ gör det, vilket ska ske redan nästa dag.

Men nu står vi här och fryser, såväl blåsta som blöta rakt igenom, i en grop på Bryggar­udden i centrala Karlstad. Här byggs bostä­der för fullt i ett gammalt industriområde, som på båda sidor omgärdas av Klarälven.

– Det här bygget ska bli bostadsrätter. Docklands heter det, efter engelsk modell. Runt hörnet blir det mikrobryggeri och res­tauranger, säger Tommie Lidén som är an­läggare på Segermo entreprenad.

Han och maskinföraren Mikael Juhlin håller på med grundläggning på tomten vid älvkan­ten. Mikael gräver och Tommie mäter att det blir rätt djup, sköter länspumpen och håller allmän koll. Senare ska de dra fram avlopp, el och vatten och fixa avrinning för dagvatten.

– Vi gör allt fram till att byggarna ska gju­ta betongplattan. Då lämnar vi över en jämn makadamiserad yta till dem, säger Mikael Juhlin.

Han är anställd av ett annat företag, Nor­-schakt, men har hyrts in av Segermo, som inte äger några egna maskiner.

– Jag har hyrts ut till dem sedan de star­tade 2012 och jobbat med Tommie nästan hela tiden.

När de lämnat över till byggjobbarna blir det vad deras chef, Hans Johnsen, kallar halv­tid på just det bygget.

– Sedan, när huset är klart, kommer vi till­ baka för att fylla igen, anlägga gräsmattor och lekparker till exempel.

Förutom markanläggning arbetar Seger­mo med väg­- och järnvägsbyggen, och Mikael Juhlin gör båda delarna.

– Men det här, grundläggning, är roligast tycker jag. Det är lite friare och man får skö­ta sig själv.

Och vädret bekommer honom inte, där han sitter i bara strumplästen i hyttens värme.

Anledningen till Sekotidningens besök är ett pressmeddelande från Trafikverket, som berättade att man bjudit Segermos personal på tårta. En belöning för det goda arbetsmiljö­ arbetet som företaget driver.

Som reporter på Sekotidningen är det an­nars vanligast att skriva om när det är pro­blem med dåliga arbetsgivare och brister i arbetsmiljön.

Enligt Hans Johnsen, arbetschef och en av grundarna till företaget, är det enkelt.

– Det finns ju ingen väg ikring arbetsmiljön. Så vi har sett till att rekrytera bra folk som jobbar med de frågorna. Och så ser vi till att anställa de bästa i branschen i alla kategorier, de är handplockade.

Segermo har fyra kategorier anställda: le­dande yrkesarbetare, yrkesarbetare med erfarenhet, yrkesarbetare utan erfarenhet och praktikanter. Alla inom varje grupp har samma lön.

– Men de flesta av våra anställda faller in i den högsta kategorin. Sedan har vi tillägg för skyddsombud eftersom det var så svårt att rekrytera, förklarar Hans Johnsen.

– Och så har vi väl bland de högsta lönerna i branschen, tillägger Tommie.
– Jo, vi är löneledande, svarar Hans.

Men han ser det inte som något konkur­renshinder, trots att Trafikverket kritiseras för att bara gå på lägsta pris i sina upphand­lingar. Något som kan leda till lönedump­ning och att oseriösa aktörer fuskar med arbetsmiljön.

– För vår del är lönekostnaderna en så li­ten del av totalen, så det finns inget att spara. Vi konkurrerar i stället med att ha de bästa yrkesarbetarna.

Hans Johnsen hade tidigare ett företag inom anläggningsbranschen, Markarbeten, som han startade 1988. Företaget köptes upp 2005 av Peab, men han jobbade kvar några år innan han och en kollega på Peab hoppade av och startade eget.

– Det var en lite för stor organisation och lite för fyrkantigt. Och med en ledande posi­tion kom jag för långt ifrån det som är roligt – produktionen.

Tommie Lidén, som var med på den tiden håller med.

– Det var en massa småsaker som man inte kunde styra över, som vilka kläder man skul­le ha. Det var bestämt, allt var väldigt styrt.

– Ja, vi tycker att alla ska få välja de kläder de vill, skjuter Hans Johnsen in.

– Jag är en Fristadskille, jag tycker de klä­derna är skönast och det är ju väldigt viktigt eftersom man ska ha dem på sig hela dagen. Medan andra kanske föredrar andra kläder, fortsätter Tommie Lidén.

Men friheten gäller inte bara i klädvalet.

– Det är allt från att läsa ritningarna till att beställa material och ha kontakt med leve­rantörer. Jag känner att jag kan påverka och lägga upp min dag själv.

– Nästan alla kallas ju ledande yrkesarbe­tare och då får de beställa det de behöver och frihet att lägga upp arbetet på bästa sätt. Det är ju inte roligt om man står där och vet att det är bäst att börja schakta i ena änden och så kommer någon och säger att man måste börja i andra. Det är de som ska göra jobbet som bäst vet hur det ska göras, säger Hans Johnsen.

Därför tvekade Tommie Lidén aldrig när han som en av de allra första erbjöds jobb i det då helt nystartade bolaget, som saknade uppdrag.

– Nej, det kändes helt rätt. Med det re­nommé de två hade i branschen var det ing­en tvekan.

Och det har gått bra. Nu har man ett 90­-tal anställda och omsatte 900 miljoner förra året. Och man kommer nog växa yt­terligare.

– Det byggs väldigt mycket så det kommer vi nog göra. Men vi vill inte bli ett ”stort” bo­lag, för då kan det bli som Peab igen, säger Hans Johnsen.

Företaget ägs idag av ett norskt aktiebolag. Så han har varit i Norge på konferens där man diskuterat problem med svart arbetskraft och långa entreprenörskedjor.

– Det är ett mycket större problem i Nor­ge, verkar det som, för jag känner inte riktigt igen mig när de pratar om det. Och det tror jag vi kan tacka de svenska fackförbunden för, säger Hans Johnsen.

När chefen gått försöker jag pressa Tommie lite, finns det inget som är dåligt med företa­get?, jag lovar till och med att inte skriva om han berättar något. Men han behöver inte ens fundera:

– Nej. Jag har jobbat i branschen sedan 1986 och det här är helt klart den bästa arbetsgi­varen jag haft – utan tvekan.

Så det enda som är dåligt vid vårt besök är vädret, och det rår ju inte Segermo över.