Anna Arvidsdotter på Poetry slam i Jököping tidigare i vår. Hon kom på tolfte plats.

– Det har alltid varit självklart för mig att
skriva. Det är genom
att formulera mig i text
som jag förstår världen, som att utforska
världen utanför sin egen
kropp.

-Det blir som ett tankeexperiment, som
är svårt att göra klart i huvudet, det måste jag skriva, säger hon.

Sedan två år arbetar Anna Arvidsdotter som brevbärare, ett yrke hon tycker är utmärkt för den som skriver. Det finns tid och möjlighet att lyssna på ljudböcker och det finns tid att tänka.

– Jag får det sociala med mina kolleger i sorteringen och sedan när jag är ute på turen kan jag leva i mitt eget huvud. Mitt yrke kräver inte att jag är konstant social och leende för någon annans skull, och det uppskattar jag, säger hon.

Anna skriver ofta verklighetsnära och hen- nes lyrik handlar om vardagen som brev- bärare, men också om händelser i dagens samhälle. ”Jag ser sällan kärlekshandling- ar” skriver hon i dikten om brevbäraren och påminner oss om att vi lever i ett allt hårdare samhälle.

Skrivandet är det allra viktigaste för Anna Arvidsdotter, å andra sidan tror hon att det är svårt att försörja sig på hel- tid som poet.

– Det finns en charm med produktions- jobb, man levererar och sedan kan man gå hem och leva sitt eget liv. För mig är det att skriva poesi.

I mitten av maj 2018 uppträdde hon i SM i Poetry Slam i Jönköping och kom på tolfte plats

.

Flera av bidragen skildrar Sekos branscher

  •  Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar är föreningen Arbetarskrivares elfte antologi. Ett fyrtiotal medlemmar bidrar med noveller, lyrik, serier och andra texter till boken. De flesta är kvinnor.
  •  Flera av de medverkande arbetar eller har arbetat i någon av Sekos branscher: brevbärare, kriminalvårdare, järnvägare och callcenter- medarbetare. Silas Aliki och Anna Arvidsdotter, som intervjuas här intill, har båda den erfarenheten.
  • Författarna Henrik Johansson och Anna Jörgensdotter är redaktörer för årets antologi och omslaget är gjort av Carola Ankarborg.
  • Föreningen Arbetarskrivare har 400 medlemmar, såväl etablerade författare som de som precis börjat skriva. 2015 firade föreningen 25-årsjubileum. Antologin går att köpa direkt från föreningen Arbetarskrivare och så småningom även i nätbokhandeln.